Casament a Pagès a Ripoll: sol i felicitat

Albert Puigoriol i Elisabet Aznar, els nuvis "reals" de la Festa Nacional de la Llana protagonitzen una jornada esplèndida amb l'única taca de l'absència de Núria Feliu per un problema mèdic

Sortida dels nuvis del Casament a Pagès
Sortida dels nuvis del Casament a Pagès | José Manuel Gutiérrez
Arnau Urgell
17 de maig del 2015
Actualitzat el 18 de maig a la 13:35h
El 2015 serà ben recordat per moltes coses –eleccions amb plural, qui sap si un any històric del Barça...- i també per encadenar un Sant Eudald i un Casament a Pagès de Ripoll amb temps esplèndid. Sol, força calor i pràcticament ni un núvol ha estat l'escenari per acollir la 49a edició de la Festa Nacional de la Llana que aspira a esdevenir d'Interès Nacional.

La festa ha tingut pocs canvis. La comitiva del nuvi, que sortia del carrer Sant Antoni, ha arrencat mitja hora més tard de l'habitual mentre que les parades de productes artesans i agroalimentaris s'han situat al carrer de Sant Pere. Això sí, cada any el nombre de persones vestides d'època és major i si l'any passat van començar-ho a fer els polítics –enguany la gran majoria de regidors hi anaven- en aquesta ocasió també s'obligava a periodistes i fotògrafs a dur barretina, faixa i camisa blanca.

El sastre del Casament a Pagès de Ripoll. Foto: José Manuel Gutiérrez


Núria Feliu, la gran absent

Un dels elements d'interès del Casament a Pagès, a banda dels nuvis, són els padrins. Enguany s'havia escollit el doctor ripollès Eudald Maideu –pocs dies després de rebre la Creu de Sant Jordi- i la carismàtica cantant Núria Feliu. Un problema mèdic ha impedit a la “diva catalana” ser aquest diumenge a Ripoll, una circumstància que ja va passar fa dos anys quan l'artista Carme Solé-Vendrell no va poder assistir a la festa a causa de la mort d'un familiar. Això sí, Maideu cobria el buit amb un elegant vestit coronat per un barret.

El nuvi, Albert Puigoriol, ha arribat puntual a la cita a la plaça Sant Eudald. Allà, mentre una núvia força tocatardana no sortia a la balconada, ha estat el torn de l'Eudald i la Maria, els dos capgrossos de la festa estrenats el 2014, així com del Ball dels Tonadors. Es tracta d'una dansa vinculada a la tosa –en la qual els nois porten tisores i les noies llana- que l'antic esbart dansaire va crear fa més de tres dècades i que després de molt temps desapareguda es va recuperar el 2013.

Els nuvis, amb els regidors a darrera vestits per a l'ocasió. Foto: José Manuel Gutiérrez


La núvia apareix a la balconada

Finalment, i amb els Randellaires fent passar l'estona, Elisabet Aznar ha saludat a la comitiva del nuvi així com a la resta de ripollesos i visitants que omplien la plaça Sant Eudald. Mancaven deu minuts per les 12 de migdia i ja es veia a venir que els horaris no es complirien. Tots plegats han arribat al Monestir per viure una cerimònia matrimonial que tampoc ha estat curta. Els nuvis no han sortit a l'esplanada fins a un quart de dues del migdia. L'espera l'han tornat a amenitzar els Randellaires així com el ball dels gegants de Ripoll, un Guifré i una Guinedell que celebren 70 anys amb les millors gales, així com en Plafalgars de Vallfogona.

Com sempre, un dels moments més esperats ha estat el Ball del Roser amb els nuvis. Posteriorment, galejada en honor seu des del balcó consistorial a càrrec d'uns Trabucaires de Ripoll que, per primera vegada, tenien components femenines. La festa ha acabat amb un convit amb el tradicional repartiment de coca, llonganissa i un porró de vi. A partir d'aquí, la parella recent casada ha marxat cap a casa per canviar-se de roba i celebrar l'àpat vestits de “nuvis convencionals” després de viure una matinal marcada pel sol i la felicitat.

Ball del Roser després del Casament a Pagès de Ripoll. Foto: José Manuel Gutiérrez


Martí Vila recupera el títol de campió de Catalunya

Martí Vila, de can Picola d'Ogassa, ha recuperat el títol de campió de Catalunya d'esquilar ovelles, un certamen que es disputa en el marc de la Festa Nacional de Llana. El jove pastor del Ripollès acostumava a guanyar el campionat però l'any passat es va veure sorprès per Jaume Rodríguez. El podi d'enguany l'han completat Daniel Bejarano i Xabier Lasa.

Galeries de fotos

Fotos del Casament a Pagès i la Festa Nacional de la Llana 2015 (José M. Gutiérrez)

Fotos del Casament a Pagès i la Festa Nacional de la Llana 2014 (Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès 2013 (Joan Parera)

Fotos de la Festa Nacional de la Llana 2013 (Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2012 (Rastres)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2012 (Joan Parera)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2011 (Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2010 (Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2009 (Xevi Mas i Arnau Urgell)

Fotos del Casament a Pagès i Festa de la Llana 2008 (Arnau Urgell)


La calor, protagonista al Casament a Pagès de Ripoll. Foto: José Manuel Gutiérrez