Comencen finalment les obres de restauració de l'emblemàtic edifici de Can Roig de Camprodon

En una primera fase es consolidarà l'edifici modernista

Redacció
06 de maig del 2015
Actualitzat el 16 de maig a les 15:43h
Obres de restauració a Can Roig de Camprodon
Obres de restauració a Can Roig de Camprodon | Marcel Urgell

Obres de restauració a Can Roig de Camprodon. Foto: Marcel Urgell


Aquesta setmana han començat finalment les obres per restaurar Can Roig de Camprodon. La primera fase dels treballs, que van rebre fa tot just un parell de setmanes la llicència municipal, consisteix en consolidar l'emblemàtic edifici modernista situat a tocar de l'entrada nord-est de la vila. Per una segona fase quedarà la conversió de la finca, abandonada des de la fi de la Guerra Civil, en geriàtric amb pisos tutelats per a gent gran.

A inicis del 2014 la propietat i el consistori van aprovar un conveni que facilitava una modificació del Pla d'ordenació urbanística municipal –es considerava que l'ús residencial no tenia futur en un context de crisi immobiliària- a canvi de realitzar ràpidament treballs per frenar la degradació de l'espai.

Can Roig de Camprodon, fa pocs mesos. Foto: Arnau Urgell


El procés ha estat més llarg de l'esperat –Urbanisme i Cultura, entre altres organismes, han hagut d'aprovar primer el canvi en el planejament i, posteriorment, el projecte en si-. "Fa tot just dues o tres setmanes es va concedir la llicència", explica l'alcalde Esteve Pujol quan se li pregunta per la data d'inici d'unes obres totalment privades.

"L'edifici quedarà totalment consolidat i acabat en la part exterior", afegeix Pujol que assenyala que la segona fase, que inclouran un creixement a la part posterior pels serveis comuns, requeriran una segona llicència. El POUM hi permet un equipament privat, sigui un hotel o residència per a gent gran, però tot apunta que la propietat apostarà per aquesta segona opció, a base de pisos tutelats.

Un edifici modernista en estat ruïnós

Can Roig és un edifici construït entre els anys 1900 i 1901 per l'arquitecte olotí Simó Cordomí. És d'estil modernista de variant neogòtica i l'últim ús que va tenir va ser el 1939 per acollir ferits en plena retirada republicana –Camprodon es va convertir en un gran hospital militar-. Des de la fi de la Guerra Civil no ha tornat a estar ocupat i això ha suposat una degradació imparable. Una situació que ha posat en perill un element patrimonial de primer ordre –forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya com a Bé d'Interès Local- i en els darrers anys ha donat una mala imatge ja que està situat a l'inici del carrer Freixenet, en un dels punts amb major visibilitat del municipi.

El 2012 es va fer el primer pas. El consistori va ordenar al propietari, el camprodoní Josep Batlle Colomer, que realitzés uns treballs de consolidació per evitar que “l'edifici entrés en un estat irreversible”. Aleshores van començar les negociacions per tal que la inversió per rehabilitar fos viable i tingués una rendibilitat posterior. Urbanísticament l'ús era residencial però en estar l'edifici protegit les possibilitats eren molt escasses. Per aquest motiu van apostar per una modificació puntual del POUM per permetre que fos un equipament privat amb els pisos tutelats per a gent gran. El projecte aprovat per Urbanisme inclou la construcció en semisoterrani d'un petit creixement a la zona posterior per donar cabuda a serveis comuns de l'equipament com un menjador.

Can Roig va ser abandonat el 1939.