Queralbs reclama acollir la seu del futur Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser

Un grup de veïns demana un ple extraordinari i l'alcaldessa Imma Constans confirma que faran la petició oficial al Govern | La idea inicial és que se situi a l'edifici del CEINR de Ribes de Freser

Arnau Urgell
06 de maig del 2015
Actualitzat a la 13:58h
Queralbs vol ser la porta d'entrada al futur parc natural
Queralbs vol ser la porta d'entrada al futur parc natural | Adrià Costa

Queralbs vol ser la porta d'entrada al futur parc natural. Foto: Adrià Costa


Queralbs serà el municipi amb major superfície al futur Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser. Concretament, en representarà el 62% del total i l'espai protegit ocuparà el 83% del terme municipal. Aquestes dades, entre altres raons, motivaran que el consistori faci una petició oficial per tal d'acollir la seu administrativa d'un parc que, si es compleixen les previsions, es podria declarar just després de l'estiu. Tot plegat sorgeix de la iniciativa d'un grup de veïns que han demanat un ple extraordinari que se celebrarà aquest dissabte.

La idea inicial de la Generalitat és utilitzar la seu del Consorci d'Espais d'Interès Natural (CEINR), a Ribes de Freser, com a seu del futur espai natural. Des de Queralbs un grup de veïns i d'estiuejants  temen “la manca de visualització del municipi” en el futur parc natural. En aquest sentit, a banda d'aportar-ne el 63%, recorden que és “l'entrada principal” a través de la pista de Fontalba, el Camí Vell de Núria, el camí a les Gorges del Freser i Coma de Vaca així com la vall de l'Estremera. Aquest grup de veïns, que no s'ha constituït formalment com a col·lectiu, també advoquen per “polítiques de redistribució dels equipament”.

Francesc Coll és un dels veïns de Queralbs que ha entrat la petició al consistori per tal que es faci un ple extraordinari aquest dissabte. “Si la petició d'acollir la seu administrativa no s'atén reclamem quedar fora del parc natural”, explica a ElRipollès.info. Això sí, aclareix que estan a favor de la seva creació però consideren que ha de servir com a política de redistribució en el si de la comarca. “Que el Govern pensi amb la seu del CEINR és lògic però Queralbs no pot perdre visibilitat. És una oportunitat per evitar que a mig termini acabi desapareixent com a municipi”, assenyala.

Imma Constans, per la seva banda, també confirma que la idea inicial és situar la seu a Ribes. “Farem l'acord de ple per tal de sol·licitar formalment que s'ubiqui a Queralbs”, explica. En aquest sentit considera que disposen d'espais municipals que perfectament podrien servir per a les funcions administratives i, per tant, que la dotació econòmica per aprofitar-los “seria mínima”. L'alcaldessa, més enllà de la qüestió de la seu, es mostra molt favorable al parc natural i recorda que des del Govern sempre s'ha parlat que Queralbs, juntament amb Setcases, serviran com a “porta d'entrada”.

“No fer-ne una qüestió electoral”

La voluntat dels promotors de la iniciativa –que han rebut el suport més o menys explícit de les dues candidatures que opten a liderar el consistori- és “no fer-ne una qüestió electoral”, en paraules de Francesc Coll, malgrat que el ple se celebrarà ja en campanya. “La qüestió del parc va molt més enllà dels comicis i abastarà diverses legislatures”, explica. El que no està confirmat hores d'ara és la possible presència en breu del conseller Santi Vila per explicar noves novetats sobre el calendari de declaració.