Josep Sort: «Canviaria la Constitució espanyola per fer oficial la religió catòlica»

El cap de llista de PxC a Ripoll nega ser xenòfob però assegura que “qui no estigui d'acord amb tradicions i els costums, que se'n torni per allà on ha vingut”

Josep Sort, candidat de PxC a Ripoll
Josep Sort, candidat de PxC a Ripoll | Adrià Costa
Arnau Urgell
19 de maig del 2015
Actualitzat a les 7:11h

Josep Sort, cap de llista de la PxC a Ripoll. Foto: Adrià Costa


Josep Sort (Alinyà, 1972) és el cap de llista de la xenòfoba Plataforma per Catalunya. Mosso d'esquadra de professió, ha hagut de demanar una excedència del cos policial per poder presentar-se amb la PxC, un partit que fa quatre anys va aconseguir representació però que la va perdre a mig mandat perquè el regidor Xavier Fernández va deixar la formació.

Sort admet que aquest fet li pot passar factura. També accepta que els darrers candidats de la llista no viuen a Ripoll sinó que només hi tenen “relació de coneixença o de sang”. El candidat de PxC nega ser xenòfob però assegura que “qui no estigui d'acord amb les tradicions i els costums del país, que se'n torni per allà on ha vingut” i considera que s'hauria de canviar la Constitució espanyol per tal que la religió catòlica fos oficial. El programa electoral el podeu consultar en aquest enllaç.

- La PxC va ser la gran novetat de les eleccions del 2011. Ara, i després de perdre formalment la representació aconseguida, què els motiva a tornar-se a presentar?

- Els principis, davant de tot. En el meu cas ja era simpatitzant d'aquest formació per alguns aspectes amb els quals hi coincidia. Em vaig oferir per liderar la llista de Ripoll i em van dir que endavant. Els vaig explicar les idees que tenia per a Ripoll i em van animar. Les raons per implicar-m'hi passen des de qüestions relacionades amb el sector comerç, industrial, turístic –tampoc negaré que es porti del tot malament però és millorable-, medi ambient –hauríem de ser un referent a nivell català-, etcètera. Per què fer-ho amb Plataforma per Catalunya? Per la casta. A mesura que vas coneixent gent i qüestions t'adones que tot està format per una gran família –o quatre o cinc famílies- que no deixen que Ripoll s'obri, avanci i tiri endavant.

- Així creu que els tres partits que han estat el govern en els darrers vuit anys –primer ERC i PSC i després CiU- només representen quatre famílies?

- Sí, quan toques alguna temàtica en concret –sigui seguretat ciutadana, medi ambient, comerç...- notes que sempre punxes unes agulles que acostumen a ser les mateixes. L'Ajuntament ha de poder ser més divers.

- Vostè és mosso d'esquadra en actiu. No és complicar-se la vida –ha hagut de demanar una excedència- per implicar-se en política municipal?

- Algú preguntava en un comentari a ElRipollès.info si m'havien pagat per fer-ho. No hi ha preu en cas que s'hagués de pagar. És una qüestió de principis. Jo m'ho agafo amb molta il·lusió, amb moltíssimes ganes. Crec que val la pena i si finalment fos regidor –cosa que evidentment no permet guanyar-se la vida-, ja tinc més o menys planificat com ho encararé per poder-ho arrodonir i anar tirant.

- A meitat de mandat Xavier Fernández, regidor de PxC, es va desvincular del partit però va continuar al consistori. Què en pensa?

- Segurament no tenia les idees gaire clares. M'he trobat amb força gent de Ripoll que em diu que potser no val pena votar-nos si després a la primera de canvi ens hem de posar al costat de l'alcalde. Reconec que en part això ens ha fet mal. Si ho va fer així, devia tenir les seves raons, però crec que reflecteix una manca de principis.

Josep Sort és mosso d'esquadra i candidat de la PxC a Ripoll. Foto: Adrià Costa.

- En aquell moment, el 2013, Josep Anglada va dir que ja l'havien expulsat. Ara qui no està al partit és el mateix Anglada i a Vic, gran referent de la PxC, han sorgit fins a quatre llistes. Un bon embolic...

- Sí, i en alguns casos aquestes formacions ho barregen amb la qüestió de la independència sí o independència no. Crec que és un tema que no hauria d'influir en l'ideari d'un partit que s'ha centrat més sempre en el benestar social. En el meu cas, per exemple, no ho tinc a l'agenda.

- PxC és un partit que a nivell nacional s'ha oposat clarament al procés sobiranista. En el seu cas, per posar dos exemples, demanarà retirar les estelades hissades en llocs públics o reclamarà evitar nous posicionaments del consistori a favor de la independència?

- Com acabo de dir és un tema que no està a la meva agenda. Si volen tirar per aquí, que ho facin. Jo crec que per Ripoll hi ha coses molt més importants a fer.

- En l'entrevista han aparegut fins ara diverses temàtiques i, en canvi, no s'ha mencionat la qüestió de la immigració que la PxC projecta externament com la la seva única preocupació. Com ho afronta, tenint en compte que el Ripollès és la comarca del país amb menor percentatge de nouvinguts i, per tant, pot semblar una mica contradictori buscar vots amb aquesta realitat?

- De totes les notes que duia per a l'entrevista, cap era sobre immigració. Ara bé, en aquest tema ho tinc molt clar. Sóc dels que pensa que això és casa nostra –cadascú pot decidir si el seu país se li acaba a l'Ebre o Galícia-, tenim les nostres tradicions i els nostres costums... i a qui no li estigui bé que se'n torni per allà on ha vingut. Aquí es va missa a les 11 del matí, se celebra la Setmana Santa, es fan certes tradicions... i sembla ser que cada vegada hi ha més pressió d'alguns cabdills, especialment de la religió islàmica, que no hi estan d'acord. Ja es va començar fa uns anys amb els pessebres als col·legis, un tema que em va fer bullir la sang... i, com deia, qui no hi estigui bé, que marxi perquè a mi m'hi sobra. Això no vol dir, i vull deixar-ho molt clar, que qui s'hagi adaptat, fins i tot conservant la seva religió, mereix tots els respectes del món. Jo conec magribins, sud-americans... que viuen a Ripoll, gent fabulosa.

- Sembla que posi sobre la taula un perill d'islamització que, almenys a Ripoll, no es percep...

- Jo l'he viscut. No puc entrar amb detalls per secret professional. Però el que he arribat a veure... A partir d'un punt de nivell de comunitat... Ull! Manen ells, no pas nosaltres.

- Abans parlava de tradicions, d'anar a missa... però amb la llei a la mà, concretament amb la Constitució espanyola, consagra que l'Estat és aconfessional. I, en canvi, per posar un exemple, en el funeral de les víctimes de Germanwings a Barcelona es va fer un funeral d'estat catòlic sense tenir en compte si hi havia famílies d'altres religions, atees o agnòstiques...

- Bé, en aquest cas entra el políticament correcte. I, a més, no diuen els independentistes que s'hauria de canviar la Constitució? Doncs en aquest tema també ho dic jo.

- Vol dir que la religió catòlica hauria de ser l'oficial segons la Constitució espanyola?

- Sí. Això és casa nostra i la religió catòlica hauria de tenir prioritat sobre la resta.

- Més enllà dels nouvinguts, si algú porta anys –o generacions- aquí i té una altra religió o bé no en té cap no ha de tenir els mateixos drets que els catòlics?

- A casa seva o a la seva comunitat, sí. Però no pot imposar-ho a la resta. Ep, jo ho veig així...

- Vostè es considera xenòfob?

- Xenofòbia! Fòbia als xenos, a allò foraster. Buf... vaig haver de recórrer a un llibre d'aquests clàssics, l'“Odissea”, perquè no sabia per on anava el concepte. I no... ja he dit abans que la gent de fora que ve aquí a comportar-se, treballar i estar pel que s'ha d'estar, per mi té tots els respectes del món. Una altra cosa és que hi ha un volum de gent molt elevat que no ve a això, ve a la seva i això sense tenir en compte els que ja venen amb antecedents o a la mínima falsifiquen el que sigui possible per aprofitar-se de les ajudes.

- Les ajudes en cap cas s'atorguen per la procedència o l'ètnia sinó pel nivell de renda...

- A casa meva quan ve algú és perquè el convido. Si igualment vingués algú és perquè s'adapta a unes condicions, si no, no li vull. Si s'adapta té, evidentment, dret a la nevera com jo.

- Aquests dies s'ha parlat molt de les llistes fantasma. Tots els integrants de la llista de PxC de Ripoll són de Ripoll?

- Uf, aquí hi ha hagut problemes i no ha estat l'únic. I qui digui que no enganya... Hi ha gent que té candidats de l'altre banda del país i altres que n'han agafat del carrer del costat quasi obligats.

- Què vol dir?

- Hi ha llistes a Catalunya que els darrers són del poble però que mai diries que en volen formar part. Ho han fet a canvi de no sé què. En el meu cas vaig començar amb 25 persones però al moment de començar-se a implicar una mica vam baixar a 18-20 i quan dius que s'ha de donar el DNI, ha de sortir la cara... en queden deu o menys. Què s'ha de fer? Demanar ajuda. I la gent te'n presenta altra que vol col·laborar. En el meu cas es tracta de persones que tenen algun tipus de relació amb Ripoll, per exemple pels seus pares, però que per temes de feina són a fora. I que estan totalment disposats a col·laborar amb el que sigui.

Josep Sort, cap de llista de la PxC a Ripoll. Foto: Adrià Costa

- En tot cas, els 17 integrants tenen relació amb Ripoll?

- Jo no enganyaré mai. Els primers sí, directament. Els darrers de la candidatura tenen relació de sang o de coneixença amb la vila.

- L'objectiu de les eleccions és reeditar el regidor del 2011?

- Personalment, sí. A mi m'agradaria que entrés més gent però, de fet, m'agradaria que entrés més gent de la resta de colors polítics.

- En cas de ser decisiu quines “línies vermelles” posaríeu per facilitar l'elecció d'alcalde?

- S'hauria de saber què volen exactament per als ciutadans, és difícil de contestar ara. Evidentment, jo voldria saber què passa a l'Ajuntament, algun tipus d'auditoria per saber què exactament com funcionen les ajudes socials.

- Fa quatre anys tots els partits polítics, excepte el PP, van signar un document on es van comprometre a no pactar amb PxC. Com ho veu?

- Fa quatre anys hi havia un lideratge al partit que ara ja no hi és. Ara tenim una gent molt preparada, amb idees molt clares, val molt la pena donar la cara per ells... i crec, en definitiva, que les condicions han canviat.

- Com valora els quatre anys amb Jordi Munell com a alcalde?

- Tinc la sensació que sovint és “l'alcalde Mercadona”. No m'ha agradat gens aquest projecte perquè sóc molt defensor del petit comerç de Ripoll que és d'una qualitat molt gran i s'hi hauria d'apostar molt més. Això no es fa. Si tant volien potenciar el comerç a partir d'una gran superfície s'hauria d'haver fet a l'entorn de l'actual mercat cobert o fer un segon mercat cobert a l'espai on faran el Mercadona. Ara bé, si parlem de la Portalada s'ha de felicitar l'aposta per ser a l'UNESCO i l'Ajuntament ens tindrà pel què sigui necessari.

Tanmateix, s'han deixat moltes coses. Les cruïlles de les carreteres –tant la de l'accés sud per la C-17 com les de la ronda dels Pintors- són unes caixes de morts. Això s'ha d'acabar d'una punyetera vegada...

- Precisament s'acaba de licitar una d'aquestes rotondes...

- Sí, ara. Sap quants anys que està així? No anem bé... Però també tenim encreuaments perillosos a dins de Ripoll com el de la Tasca, el del carrer Girona amb la carretera d'Olot, un parell a la carretera de Barcelona, la via del tren... no es pot badar tant.

- Mercadona en contra, i polígon de les Llosses?

- També en contra. L'altre dia em comentaven que hi havia 70 o 80 naus buides a Ripoll i un exemple és el polígon de Rocafiguera absolutament buit. A més, Ripoll ha de tenir una entrada de poble, de muntanya... i no un entorn industrialitzat.

- Si hagués de destacar una de les propostes principals del seu programa, quina seria?

- Ripoll hauria de recuperar ja el servei de 24 hores del metge. Des de que ho vam perdre els hi he “fumut” la creu a l'Ajuntament. Això és la capital i hi ha diners per fer-ho.

- Si no és escollit regidor, l'endemà tornarà a ser un agent dels Mossos d'Esquadra normal i corrent?

- Sí, no tinc cap més remei. A més, està oberta la porta del partit per si hi ha algú que després de les eleccions vol assumir la responsabilitat.
  

Josep Sort, al centre de Ripoll. Foto: Adrià Costa

 
Llista Plataforma per Catalunya (PxC) Ripoll 2015
1. Josep Sort Casals
2. Ernesto Nieves Vaquero
3. Isabel Bañuls Pérez
4. Sandra Carrascosa Parrondo
5. Josefa Llavero Rodríguez
6. Montserrat Roura Masoliver
7. Ana Belén Valebona Biedma
8. Miquel Casals Orri
9. Juan José Guillén Aranda
10. Francisco Javier Salazar Luque
11. Rosario Triguero Pérez
12. Ascensión Ramos Álvarez
13. Antonio Romero Rici
14. Pedro Silva González
15. Marco Antonio de Zuloaga Bono
16. Purificación Martínez Silva
17. Jose Alfredo Herrera López
 

Llista Plataforma per Catalunya (PxC) Ripoll 2011

 

Programa electoral PxC a Ripoll 2015 (pdf)

Resultats eleccions municipals a Ripoll 2007-2011

Tots els resultats de les eleccions municipals 2007-2011

Les municipals 2015 al Ripollès, dia a dia