El Festival Gollut homenatja Àlex Gorina i reconeix el cinema amb més compromís social

Foto de família dels guanyadors del Festival Gollut
Foto de família dels guanyadors del Festival Gollut | ACVdR
Redacció
04 de maig del 2015
Actualitzat el 06 de maig a les 12:03h

El Festival Gollut va homenatjar Àlex Gorina. Foto: Amics del Cinema Vall de Ribes


El dret a l'habitatge digne, el talent jove i les conseqüències de l'envelliment de la població van ser les temàtiques premiades a la segona edició del Festival Gollut, el certamen de cinema compromès i fotoperiodisme de temàtica social de a Ribes de Freser. Tot plegat en una edició amb més de 190 treballs presentat i on bona part del protagonisme se'l va endur Àlex Gorina, prestigiós periodista cinematògrafic de Catalunya Ràdio, que va ser reconegut amb el Premi Gollut a la trajectòria.

El certamen va aplegar un total de 266 espectadors que van passar al llarg del pont del Primer de Maig pel Cinema Catalunya de Ribes de Freser. A banda de l'homenatge a Àlex Gorina, l'altre plat fort del festival va ser la projecció del documental "Barnils, tal com raja" amb la presència dels seus familars i un col·loqui amb el seu fill Andreu Barnils i Joan Vila i Triadú, del Grup de Periodistes Ramon Barnils.

Tertúlia sobre Ramon Barnils al Festival Gollut. Foto: Amics del Cinema Vall de Ribes



El palmarès dels Premis Gollut

La gala de clausura, conduïda per Germán Josep i Airí Dordas, va donar a conèixer els guanyadors dels Golluts 2015. "Habitar la utopía" de Mariano Agudo, es va endur el Premi Gollut a millor documental. Es tracta d'una història molt potent sobre un edifici de Sevilla ocupat per un gran nombre de famílies sense sostre. Un documental que narra els més de dos anys de lluita d’aquetes famílies perquè se’ls reconegui un habitatge digne, un dret constitucional.

Foto de família dels guanyadors del Festival Gollut. Foto: Amics del Cinema Vall de Ribes


El Premi Gollut al millor reportatge de fotoperiodisme va ser "Per Can Ricart o la batalla contra el olvido", de Solange Foret. Un conjunt de fotografies que retrata molt acuradament el deteriorament d’aquesta antiga fábrica del Poblenou que lluita per continuar enmig del districte tecnològic del 22@ de Barcelona.

El premi Miquel Porter i Moix se'l va endur el tendre i divertit "Walls". Un curt documental que tan sols en pocs minuts, i des de els ulls i la veu d’un personificat edifici de Budapest, mostra el dia a dia de dos ancians veïns. La reflexió sobre el dia a dia dels més grans que viuen sols el van fer endur-se aquest premi en honor Miquel Porter i Moix, un gran mestre de cineastes i cineclubista destacat.

Amb tan sols més d’un minut de duració, el curt del policia que plora amagant-se d’una manifestació i titulat "A2402", es va imposar com el guanyador del Premi Gollut al millor curtmetratge de ficció. "Espés" de Tànit Fernández va ser, per la seva banda, el guanyador del Premi Gollut al millor curtmetratge documental. Un petit film sobre Espés, un poble de la Ribagorça on només hi viuen quatre habitants. Una dolça història que ha enamorat al jurat amb els seus plans d’aquest indret desolat i les quatre veus dels seus pobladors.
 

Palmarès complet dels Premis Gollut 2015 de Ribes de Freser