Sis de les 19 alcaldies del Ripollès ja estan decidides

Eudald Picas a Gombrèn, Josep Coma a Molló, Amadeu Rosell a Llanars i Mònica Bonsoms a Vilallonga de Ter no tenen rival | Joan Dordas ho té fet "virtualment" a Campelles mentre que Pardines no se sap el nom de l'alcalde però serà segur de la llista associada a ERC

Eudald Picas (esquerra), alcalde de Gombrèn
Eudald Picas (esquerra), alcalde de Gombrèn | Govern
Arnau Urgell
24 d'abril del 2015
Actualitzat a les 16:45h

Eudald Picas (esquerra), alcalde de Gombrèn, en una imatge d'arxiu. Foto: Govern


Sis de les 19 alcaldies del Ripollès ja estan decidides a un mes de celebrar-se les eleccions municipals. Concretament, CiU s'ha assegurat mantenir-ne tres –Gombrèn, Molló i Vilallonga de Ter- mentre que ERC ja ha “guanyat” Llanars mentre que s'ha assegurat mantenir Pardines. Campelles és “virtualment” de la llista associada als republicans malgrat que una llista fantasma dels socialistes obligarà a esperar fins al 24-M per donar-ho per fet.

La situació –malgrat l'artificial augment del nombre de candidatures, de 55 a 57- contrasta amb els dos darrers comicis. Fa quatre anys estaven decidides les alcaldies de Molló i Pardines mentre que fa vuit només a Vilallonga es va presentar una sola candidatura.

Campelles: Joan Dordas s'assegura virtualment revalidar el càrrec

Joan Dordas va trencar fa quatre anys l'hegemonia històrica de CiU i Manel Palau –alcalde des del 1983-. Ho va fer amb una llista independent vinculada al PSC, partit amb qui va trencar peres arran del procés sobiranista. Ara tot apunta que mantindrà el càrrec però vinculat a ERC. I és que CiU en aquesta ocasió només presenta dos candidats mentre que els socialistes han fet una “llista fantasma”  amb el barceloní Cesar Millán Marfil, que ha estat secretari de formació de l'agrupació del PSC de Sarrià-Sant Gervasi.

Gombrèn: Eudald Picas podrà ser alcalde vint anys

Eudald Picas podrà encadenar la cinquena legislatura com a alcalde de Gombrèn i arribar als 20 anys del càrrec. ERC, que havia governat el municipi entre el 1995 i 1999, només ha pogut presentar un candidat, l'exregidor Ramon Cortina. El PSC, per la seva banda, ha fet una “llista fantasma” amb una sola persona, l'exdiputat barceloní Bernardo Fernández Martínez. D'aquesta manera, CiU s'assegura mantenir l'alcaldia ja que, com a mínim, tindrà tres dels cinc regidors (pràcticament es pot dir que repetirà els quatre).

Molló: Pep Coma tornarà a ser alcalde per la via ràpida

Pep Coma encadenarà la segona legislatura seguida com a alcalde de Molló. De nou, no tindrà rival ja que tal i com va passar el 2011 només CiU ha presentat llista al municipi de la Vall de Camprodon. La principal novetat del 24-M a Molló és la retirada de Lluís Pairó després de 30 anys al consistori dels quals vuit, entre 2003 i 2011, com a alcalde.

Llanars: Amadeu Rosell, l'únic cap de llista

Llanars viurà un relleu a l'alcaldia sense emoció. L'independent Esteve Costa –que fa vuit anys va trencar una hegemonia de CiU que s'allargava des de 1987- no opta a la reelecció. I en aquesta ocasió només s'ha presentat una llista d'ERC –la primera en aquest municipi- encapçalada per Amadeu Rosell, músic i president comarcal d'Òmnium Cultural. Es dóna la circumstància que mai ERC ha governat un municipi de la Vall de Camprodon en l'actual període constitucional.

Pardines continuarà sent d'ERC però amb la incògnita de l'alcalde

Pardines és un feu d'ERC ja que governa el municipi des del 2003. La retirada d'Esteve Perpinyà no evitarà que els republicans, ara amb una llista associada, el retinguin ja que CiU –que feia dues legislatures que no presentava llista- té un sol candidat mentre que hi ha una “llista fantasma” del PSC amb la barcelonina Maria Soledad Cardona Raso. Això sí, no hi ha alcalde decidit perquè els independents vinculats a ERC no ho decidiran fins a després del 24-M. Tot i que el projecte l'ha capitanejat Jordi Perpinyà, germà de l'actual alcalde, oficialment la número 1 és Núria Pérez Desel.

Vilallonga de Ter: Mònica Bonsoms relleva Paquita Pastoret després de 16 anys

CiU governa Vilallonga de Ter des de l'any 1987 i ho continuarà fent, com a mínim, fins al 2019. Paquita Pastoret, alcaldessa els darrers 16 anys, es retira i dóna pas a la jove regidora Mònica Bonsoms. De nou, tal i com va passar el 2007, només es presenta la llista de CiU i, per tant, ja hi ha alcaldessa decidida.
 
Llistes eleccions municipals al Ripollès per municipis
Campdevànol: Convergència i Unió (CiU); Esquerra Republicana-Acord Municipal (ERC-AM); Moviment d'Esquerres (MES); Candidatura d'Unitat Popular-Poble Actiu (CUP-PA)

Campelles: Convergència i Unió (CiU), Independents per Campelles-Candidatura de Progrés (IdC-PC); Independents de Campelles-Acord Municipal (IpC-AM)

Camprodon: Tots per Camprodon (TpC), Independents per Camprodon-Candidatura de Progrés (IpC-CP), Més Camprodon-Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal (MC-ERC-AM); Convergència i Unió (CiU)

Gombrèn: Convergència i Unió (CiU), Independents per Gombrèn-Candidatura de Progrés (IpG-PC); Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal (ERC-AM)

Les Llosses: Les Llosses Participa (LLP); Convergència i Unió (CiU); Independents de les Llosses-Candidatura de Progrés (IpLL-CP); Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal (ERC-AM)

Llanars: Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal (ERC-AM)

Molló: Convergència i Unió (CiU)

Ogassa: Convergència i Unió (CiU); Independents d'Ogassa-Candidatura de Progrés (IdO-AM); Independents per Ogassa-Esquerra Republicana-Acord Municipal (IpO-ERC-AM)

Pardines: Independents per Pardines-Candidatura de Progrés (IpP-CP); Independents de Pardines-Acord Municipal (IdP-AM); Convergència i Unió (CiU)

Planoles: Gent per Planoles (GpP); Convergència i Unió (CiU)

Queralbs: Convergència i Unió (CiU); Independents de Queralbs-Candidatura de Progrés (IdQ-CP); Esquerra Republicana de Catalunya-Moviment d'Esquerres-Acord Municipal (ERC-MES-AM)

Ribes de Freser: Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal (ERC-AM); Convergència i Unió (CiU)

Ripoll: Convergència i Unió (CiU); Plataforma per Catalunya (PxC); Fem Ripoll-Candidatura de Progrés (FR-CP); Esquerra Republicana de Catalunya (ERC-AM); Partit Popular de Catalunya (PPC); Candidatura d'Unitat Popular-Poble Actiu (CUP-PA)

Sant Joan de les Abadesses: Moviment d'Esquerres (MES); Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal (ERC-AM); Partit Popular de Catalunya (PPC); Candidatura d'Unitat Popular-Poble Actiu (CUP-PA); Convergència i Unió (CiU)

Sant Pau de Segúries: Fem Sant Pau-Poble Actiu (FSP-PA); Convergència i Unió (CiU)

Setcases: Convergència i Unió (CiU); Independents de Setcases-Candidatura de Progrés (IdS-CP); Partit Popular de Catalunya (PPC)

Toses: Convergència i Unió (CiU); Independents del Municipi de Toses-Candidatura de Progrés (IdT-CP); Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal (ERC-AM); Partit Popular de Catalunya (PPC)

Vallfogona de Ripollès: Convergència i Unió (CiU); Independents de Vallfogona de Ripollès-Candidatura de Progrés (IdV-CP); Tria per Vallfogona-Acord Municipal (TpV-AM)

Vilallonga de Ter: Convergència i Unió (CiU)

Nota: Acord Municipal és la "marca blanca" d'ERC; Candidatura de Progrés del PSC i Poble Actiu de la CUP
 

Llistes eleccions municipals 2015 al Ripollès (pdf)

Tots els resultats de les eleccions municipals 2007-2011

Les municipals 2015 al Ripollès, dia a dia