Miquel Tubau, «un fotògraf de Ripoll»

El fotògraf i editor Oriol Molas publica la primera monografia dedicada a "Fotògrafs del Poble" | Miquel Tubau (1903-1978) va ser un professional autodidacta reconegut amb premis

Arnau Urgell
21 d'abril del 2015
Actualitzat el 22 d'abril a les 18:05h
Ripoll, any 1943-44
Ripoll, any 1943-44 | Miquel Tubau/Fons Josep Fajula
Miquel Tubau i Serra (1903-1978) va ser un fotògraf autodidacta del Ripollès que va aconseguir anomenada més enllà de la comarca. Aquest professional s'ha convertit, a més, en el primer protagonista de la col·lecció “Fotògraf del Poble” que impulsa OM Serveis Editorials. Es tracta d'una obra fruit de la col·laboració del fotògraf Oriol Molas, responsable de l'editorial, i de l'historiador i arxiver Agustí Dalmau.

Tubau, nascut a Cal Carter de Campdevànol, era el propietari d'una merceria però la seva posició acomodada li va permetre “no posar-se mai darrera al taulell”, en paraules de Dalmau a la introducció de la monografia. D'aquesta manera, va dedicar la seva vida a les aficions: la fotografia, l'excursionisme, el cinema –autor de gravacions casolanes amb una càmera Super-8- i la literatura –autor de dues novel·les i diversos poemaris-.

La plaça de Sant Eudald en forma de plaça de toros en el marc del concurs de la Festa de Santa Maria. Foto: Miquel Tubau/Fons Josep Fajula


Va ser director de la revista “Rural postal”; corresponsal literari de “La Vanguardia”, “El Dia Gráfico” i “El Diluvio”,  així com col·laborador de les revistes madrilenyes “Arte Fotográfico” i “Sombras”, “El Pirineo” de Puigcerdà” i “El Ripollès”. Tanmateix, on va destacar és com a fotògraf, especialment de paisatges, amb unes imatges de qualitat “caracteritzades per la seva calidesa, humanitat i punt de vista de captació”. “Era un gran professional malgrat ser autodidacta”, destaca Oriol Molas.

De fet, va ser el tercer fotògraf de l'Estat que va rebre una distinció FIAP, de la Federació Internacional de l'Art Fotogràfic. També va rebre una insígnia de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya (1970) i tres premis d'honor en diversos certàmens. A més, les seves imatges es van exposar en diversos salons de Catalunya, l'Estat i països com Portugal, Irlanda, Suècia i Brasil, entre altres. Al llarg de la seva vida va viure a Ripoll, Santa Maria de Besora i Gombrèn i va morir el desembre de 1978 fet que el fa ser un personatge força recordat entre la gent gran de la vila i la comarca.

“Miquel Tubau, un fotògraf de Ripoll”, és el primer volum de la col·lecció sense numeració “Fotògrafs de Poble”. Oriol Molas explica que l'objectiu és publicar-ne, com a mínim, un cada any sempre seguint el mateix patró, professionals molt vinculats a un municipi en concret. En aquest cas la monografia, d'una dimensió molt manejable, està dividia en funció de la tipologia de les imatges: paisatge, retrat, reportatge i llibres.

Nevada als barris del Ninot i de l'Estació el 18 de gener de 1946. Foto: Miquel Tubau/Fons Josep Fajula