La Portalada de Ripoll, inscrita a la Llista indicativa de l'UNESCO

Redacció
16 d'abril del 2015
Actualitzat el 20 d'abril a les 7:31h
Portalada del Monestir de Ripoll
Portalada del Monestir de Ripoll | Adrià Costa

Portalada del Monestir de Ripoll. Foto: Adrià Costa


La Portalada del Monestir de Ripoll ja consta des d’aquesta setmana al web de l'UNESCO com a element de la seva Llista indicativa per a Patrimoni Mundial, segons ha informat el Departament de Cultura. Es tracta d'un tràmit necessari i imprescindible per tal que l'anomenada "bíblia de pedra" pugui arribar a ser declarada Patrimoni Mundial. L'Estat podrà seleccionar i enviar a l'UNESCO la candidatura ripollesa després d'un any de formar part de la llista.

La candidatura va ser presentada al Departament de Cultura el març de 2013 i es va sotmetre, d’acord amb allò que estableix el Decret 186/2013, de 25 de juny, sobre el procediment d’elaboració de candidatures de béns del patrimoni cultural català per la seva inscripció en la Llista indicativa del Patrimoni Mundial, a l’informe preceptiu del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català que la va estudiar en les seves reunions de 10 de maig de 2013 i de 27 de maig de 2014. En la primera ocasió, el Consell va demanar que es reforcés l’argumentari i,  un complert aquests requeriment, es va informar favorablement el 27 de maig de 2014.
 
Posteriorment, la resolució del conseller de Cultura de 19 de juny de 2014, va elevar aquesta proposta a l’òrgan competent de l’Estat. El Consell de Patrimoni Històric, en la sessió de tardor de 2014, que va tenir lloc a Teguise (Lanzarote), va decidir, a proposta de Catalunya, la seva inclusió a la Llista indicativa del Patrimoni Mundial de la UNESCO i que formés part dels béns de la Llista indicativa de l’Estat espanyol en la darrera revisió de la UNESCO, de 27 de gener de 2015, cosa que s’ha materialitzat ara en el web.

Una proposta amb suport d'institucions d'arreu del país

La proposta de candidatura de la Portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO va ser promoguda per l’Ajuntament de Ripoll, amb el coneixement i conformitat del Bisbat de Vic, titular del bé, i el suport de la societat civil del territori i de nombrosos ajuntaments, consells comarcals, diputacions de tot Catalunya i altres institucions com la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats i el Parlament de Catalunya.
 
La candidatura de la Portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll reuneix les condicions exigides per la Convenció sobre la protecció del patrimoni mundial, cultural i natural de la UNESCO, de novembre de 1972, i fonamenta el seu valor universal excepcional en base els criteris II, III i VI establerts: donar testimoni d’un intercanvi d’influències considerable durant l’època medieval; aportar un testimoniatge excepcional sobre una tradició cultural: l’art romànic; i estar directament vinculat a esdeveniments històrics i de creences que tenen una significació universal excepcional.
 
La Llista indicativa del Patrimoni Mundial és un inventari dels béns que cada estat membre té la intenció de proposar per la seva inscripció definitiva a Patrimoni Mundial, procés per al qual hi ha el requisit imprescindible que el bé estigui un mínim d’un any en aquesta llista. A partir d’aquí, la candidatura haurà de ser de nou valorada i aprovada pel Consell espanyol de Patrimoni Històric, per poder seguir la tramitació.
 
La inscripció definitiva haurà de ser acordada en les sessions que, amb caràcter anual, celebra el Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO i que haurà de comptar, a més, amb l’informe favorable d’alguna o algunes de les organitzacions consultives independents establertes per la Convenció del Patrimoni Mundial relatives al patrimoni cultural, patrimoni natural i preservació i restauració de béns culturals, respectivament.