El govern manté l'aposta pel firal a la Devesa del Pla de Ripoll

L'equip de govern de CiU tomba la moció del PSC que reclamava deixar per després de les municipals la decisió sobre el destí del conveni | Socialistes i ERC mantenen l'oposició al projecte

Arnau Urgell
01 d'abril del 2015
Actualitzat el 02 d'abril a les 8:07h
Les obres a la Devesa del Pla de Ripoll, en una imatge d'arxiu
Les obres a la Devesa del Pla de Ripoll, en una imatge d'arxiu | AC

Les obres a la Devesa del Pla de Ripoll, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa


El govern de CiU manté l'aposta per construir un firal en el marc de la transformació urbanística de la Devesa del Pla de Ripoll. Ho va explicitar en el ple d'aquest dimarts en el qual va rebutjar una moció del PSC que demanava deixar per després de les eleccions la decisió sobre el destí dels 1,75 milions del conveni amb la propietat de l'antiga Preparación Textil. Això sí, el regidor Xavier Cima va destacar que el text signat ja permet negociar quins equipaments s'hi volen incloure.

El futur de la Devesa del Pla serà, de ben segur, un dels temes protagonistes de la campanya de les municipals per tercera legislatura consecutiva. El PSC, que en general ha donat suport al procés de transformació urbanística d'aquest espai, qüestiona des de fa temps el destí d'un conveni que, en paraules de la regidora Anna Belén Avilés, “esdevindrà la major inversió dels darrers anys, encara que sigui amb fons privats”. En aquest sentit coincideixen amb ERC en oposar-se a la construcció d'un recinte firal que Jordi Munell va definir com a “aixopluc” per a activitats diverses. “No estem parlant de la Fira de Montjuïc”, va aclarir l'alcalde per evitar “interpretacions errònies”.

La decisió, després de les municipals

Els socialistes van recordar que havien demanat fa un any un estudi de costos del firal i que apostaven, a banda d'equipaments, per altres actuacions com un accés de vianants des de la carretera de Barcelona i un vial des de Castelladrall. Per tot plegat van reclamar “deixar-ho sobre la taula” i que “es pugui obrir un procés de participació amb els grups municipals i els veïns de la zona” per tal de decidir on es destina el conveni.

Xavier Cima, en nom de l'equip de govern, va argumentar que el conveni ja “és prou obert per negociar quins equipaments es consideren necessaris”. En aquest sentit va assenyalar que l'anterior acord amb la propietat, signat per l'equip de govern d'ERC i PSC, només preveia un nou pont i era “molt més tancat”. Respecte el recinte final va assegurar que estaven treballant en el projecte per tal que fos “molt obert, diàfan i útil per a diverses activitats” mentre que ja es preveu un vial provisional a la zona del camp de futbol de Castelladrall ja que allà s'hi hauran d'instal·lar les atraccions de Festa Major. “Entri qui entri al govern, i esperem continuar nosaltres, podrà decidir quines actuacions es tiren endavant”, va argumentar per justificar el vot contrari a la moció.

ERC, per la seva banda, va insistir que a Ripoll “no li cal ni un recinte ni una pèrgola firal” i va recordar que ara hauria estat molt més útil un pont per “una qüestió d'accessibilitat”. Teresa Jordà, com havia fet abans el regidor d'Urbanisme, va emplaçar a “tornar-ne a parlar o no” en funció dels resultats del 24 de maig. Magda Perramon, regidora de Comerç, també es va sumar al debat i va recordar que molts firaires haguessin agraït la instal·lació després d'una Fira de les 40 Hores passada per aigua.

El conveni preveu que la propietat aporti 1,75 milions d'euros en equipaments públics. D'aquesta quantitat, independentment si es construeix o no el firal, una part es farà servir per finançar l'eliminació de les barreres arquitectòniques del pont de Calatrava mentre que també es pagaran altres conceptes com el Pla especial de rius.