Torna l'única marató d'esquí de muntanya

La darrera nevada garanteix l'Skimarathon des de la Molina fins a Vallter passant per Núria

Pla d'Anyella
Pla d'Anyella | JM Montaner
Arnau Urgell
25 de març del 2015
Actualitzat el 27 de març a les 10:53h


La llevantada del cap de setmana passat –que aquest dimecres viu la darrera fuetada- garanteix una Skimarathon amb neu des de la Molina a Vallter. Aquest mateix dimecres es decidirà si la sortida es fa la zona dels Alabaus o bé, com l'any passat, des de la mateixa collada de Toses. L'única marató d'esquí de muntanya del país celebrarà dissabte –amb previsions meteorològiques favorables- la segona edició amb Clàudia Galicia i Anna Comet com a candidates a revalidar la victòria del 2014 i parelles destacades com les formades per Benedikt Boehm-Javi Martín, Toti Bes-Genís Zapater i Joan Reyné-Sergi Artís així com esportistes d'elit d'altres disciplines com Pau Bartoló, Biel Ràfols i Agustí Roc.

La Molina-Vallter Skimarathon s'ha avançat dues setmanes respecte la primera edició. “Volíem garantir tenir neu i, al final, potser en tindrem amb excés”, ironitza Robert Miguélez de la botiga Dsnivell, organitzadors de la prova conjuntament amb el GREC Cerdanya. Tot apunta que en aquesta ocasió es podrà disputar el recorregut sencer, amb 40 quilòmetres i 3.100 metres de desnivell positiu. La sortida en principi serà a la zona dels Alabaus de la Molina en un primer tram que acabarà a la collada de Toses travessant la N-260. A partir d'aquest punt –on els esquiadors van haver de començar corrent l'any passat- iniciaran l'ascens al Puigmal. La marató d'esquí de muntanya baixarà fins a Núria per iniciar a continuació la travessa fins a Ulldeter coronant el Noucreus i el Bastiments. La sortida està prevista a les set del matí i s'espera que els primers classificats arribin al cap de quatre hores a Vallter 2000.

L'Skimarathon surt del pla d'Anyella de Toses. Foto: Josep Maria Montaner


Una setantena d'equips

Les inscripcions de l'Skimarathon estan obertes fins aquest dimecres a la nit. L'organització espera entre 70 i 75 equips, que poden ser de dos o tres components. Els primers 150 s'enduran un forro polar Dynafit que NacióMuntanya també sorteja entre els seus lectors.

No hi seran els guanyadors de l'any passat –els germans Nil i Oriol Cardona- però si les actuals campiones, les osonenques Anna Comet i Clàudia Galicia, en la darrera prova abans de deixar els esquís aquesta temporada. En categoria masculina el cartell de favorits és ampli i divers. Destaca la parella formada per Benedikt Boehm, general manager de Dynafit i Javi Martin, campió d'Espanya d'esprint el 2014 i que va participar al darrer Mundial. “La cursa és un repte i em fa especial il·lusió competir en un territori amb tanta tradició de muntanya”, ha assegurat Boehm.

Dissabte torna l'Skimaraton entre la Molina i Vallter. Foto: Arnau Urgell


Entre els catalans els joves Sergi Artís i Joan Reyné tenen opcions d'estar entre els millors mentre que també destaca el veterà Toti Bes fent parella amb Genís Zapater. “Havia tancat la temporada però córrer amb en Toti és una oportunitat única”, ha explicat el vallesà a NacióMuntanya. Pau Bartoló, vigent campió de la CCC de l'Ultratrail del Mont Blanc, farà parella amb Biel Ràfols, especialista en curses d'orientació. Un altre nom mediàtic és el d'Agustí Roc, triple campió de la Copa del Món de Curses de Muntanya i campió d'Europa d'esquí de muntanya el 2005, fent equip amb Josep Gras. En categoria femenina també sobresurt l'equip format per les andorranes Carolina Poussier, Valérie Lafitte i Sophie Dusautoir, tercera a la Copa del Món d'Esquí de Muntanya 2014.

La Molina-Vallter Skimarathon, a diferència del que es va anunciar a l'inici de la temporada, no esdevindrà el primer Campionat de Catalunya de Llarga Distància “per qüestions de patrocini”, segons explica Robert Miguélez. La prova, que l'any passat va viure la primera edició, té com a precedent la Ceretana Ski de Muntanya: el 2012 entre la Molina i Masella i el 2013 al Puigmal. La bona acceptació de la cursa va animar l'organització a crear una competició de major magnitud, recuperant una cursa-travessa mítica que havia estat llegenda de l’esquí de muntanya a Catalunya i que intenta traslladar una fórmula d'èxit als Alps amb proves com la Mezzalama o la Patrouille des Glaciers.
 

Galeria de fotos de La Molina-Vallter Skimarathon 2014 (Arnau Urgell)

El vídeo de La Molina-Vallter Skimarathon 2014 (Martí Urgell)

Sorteig de dos forros polars Dynafit-Skimarathon

Classificacions i palmarès esquí de muntanya temporada 2014-2015