Arxivada la causa pels sobresous de la Federació de Municipis

El cas, per unes dietes presumptament irregulars, esquitxava l'exalcaldessa Teresa Jordà i Antoni Soy

Redacció
16 de març del 2015
Actualitzat a les 14:13h
La secció tercera de l’Audiència de Barcelona ha acordat arxivar el cas dels sobresous de la Federació de Municipis de Catalunya. Una decisió que suposa desimputar una cinquantena d'alcaldes i deixar en res un cas que també esquitxava l'exalcaldessa Teresa Jordà. Els magistrats consideren que és una entitat privada i que, per tant, no hi ha malversació de fons públics.

El cas dels sobresous de la FMC era una peça separada del cas Mercuri, que investiga elements de presumpta corrupció de Manuel Bustos, com a alcalde de Sabadell. La jutgessa del jutjat número 1 de la ciutat vallesana va imputar una cinquantena d'alcaldes en considerar que les dietes que rebien de l'entitat municipalista es tractaven de sobresous encoberts.

En una resolució de cinc pàgines, l'Audiència de Barcelona interpreta que el pagament de la quota dels ajuntaments a una entitat privada –a la que s'hi apunten voluntàriament- fa perdre els diners el caràcter de "cabal públic". En aquest sentit, pels magistrats allò que es faci amb aquests fons no és "incardinable" en cap dels tipus penals que al·lega la instrucció del cas.

Teresa Jordà no va ser imputada

El cas de les dietes de la FCM esquitxava Teresa Jordà. Tanmateix, l'exalcaldessa de Ripoll es va lliurar de ser imputada per la seva condició d'aforada com a diputada del Congrés espanyol –el seu cas l'hauria d'haver jutjat el Tribunal Suprem-. En canvi, recentment sí que es va imputat el ripollès Antoni Soy, per rebre dietes quan era alcalde d'Argentona.
 

Interlocutòria de l'Audiència de Barcelona sobre el cas dels sobresous de la FMC (pdf)