Ramon Espadaler no admet errors en l'operatiu del tràgic rescat de les Llosses

El conseller d'Interior argumenta al Parlament que es va tractar d'una "dissortada concatenació de fets" | Les explicacions no convencen l'oposició

Redacció
26 de febrer del 2015
Actualitzat a les 19:54h
Els bombers van evacuar els cossos amb helicòpter
Els bombers van evacuar els cossos amb helicòpter | Adrià Costa

Ramon Espadaler ha comparegut al Parlament per tal de donar explicacions sobre el rescat de les Llosses on van morir un veí de Campdevànol i una veïna de Manlleu. El conseller d'Interior no ha admès cap error en l'operatiu i ha atribuït el tràgic desenllaç a una “dissortada concatenació de fets”. Entre altres, ha defensat que no s'activés els Bombers inicialment “perquè no estaven perduts ni es tractava d'un accident”, i ha assegurat que el fet que el parc de Ripoll hagués tingut un 4x4 "no hagués servit per salvar els dos joves" perquè cap dels tres automòbils amb tracció a les quatre rodes que es van activar al llarg del servei –un de Mossos i un dels GRAE a la nit i el dels vigilants locals al matí- van aconseguir arribar al punt on eren.

Espadaler ha explicat detalladament l'operatiu que es va desenvolupar al llarg de la matinada a la comissió d'Interior. Entre altres, ha assegurat que el temps d'activació dels Bombers –inicialment no es va fer perquè es va considerar que es tractava d'un protocol de problema salut- no va ser de 25 minuts com s'havia publicat inicialment sinó de 16. Això sí, ha assegurat que el jove de Campdevànol ja va avisar que al punt on eren s'hi havia d'accedir amb 4x4 i va donar indicacions força precises. Tanmateix, la recerca –primer amb Mossos i després també amb Bombers- va arribar fins a dos quilòmetres del punt on hi havia el vehicle –estaven a la pista de can Casellas i se'ls va buscar a la que arribava fins a Llentes-.

Ramon Espadaler, a la compareixença al Parlament. Foto: Premsa Parlament


El conseller ha explicat que els primers resultats de l'autòpsia assenyalen que els joves "van morir entre les dues i les quatre de la matinada". Precisament a partir de quarts de cinc –després que les recerques fossin infructuoses- se'ls va buscar en un domicili de Campdevànol per si havien pogut marxar de la zona on havien encallats. L'únic error que ha admès Espadaler és que a les 11.09 els Bombers van emetre una nota de premsa on parlaven de "dos joves morts" quan encara no s'havia comunicat a les famílies. A més, s'ha mostrat disposat a estudiar aspectes com la geolocalització de les trucades i el fet que el parc de Ripoll disposi d'un vehicle 4x4.

Les explicacions d'Espadaler no convencen l'oposició

Les explicacions del conseller no han acabat de convèncer l'oposició. Oriol Amorós (ERC) ha considerat que hi va haver un problema en el protocol del 112 per tal de detectar que no es tractava específicament d'un problema de salut, element amb el qual ha coincidit David Companyon (ICV-EUiA). El diputat republicà, així com el socialista Ferran Pedret, han considerat "imprescindible" la presència d'un 4x4 al parc de Bombers de Ripoll.

Encara més dur ha estat el popular Sergio Santamaría –que ha donat per fet que el cas acabarà als jutjats malgrat que hores d'ara no hi ha diligències- i ha assegurat que es va produir "relaxació" i que es va "deixar de buscar a les víctimes". Companyon, així com el diputat del PP, ha demanat "responsabilitats" perquè a banda de la “dissortada concatenació de fets” es va produir una "negligència". De fet, el diputat d'ICV-EUiA ja ha anunciat que presentarà una bateria de 13 mesures per "corregir errors comesos".

Matías Alonso, de Ciutadans, ha assegurat que el rescat es "podia haver articulat molt millor" però que això no hagués garantit evitar el tràgic desenllaç. David Fernàndez, diputat de la CUP, s'ha mostrat molt crític tant per l'absència de mitjans dels Bombers com pel fet que no s'activés la patrulla dels Mossos especialitzada en camins rurals fins al matí així com pel funcionament del 112.

En el torn de rèplica, Espadaler ha insistit en que el dispositiu havia funcionat correctament i ha defensat la tasca de tots els cossos de seguretat implicats. El conseller, però, ha reconegut que no es disposaven ni dels recursos ni dels mitjans tècnics suficients, com el 4x4 del parc de Ripoll, i que es tractava d'un fet "dissortat" que els obligava a fer una reflexió.

Concentracions a l'exterior del Parlament i a Campdevànol i Manlleu

L'entorn familiar i els amics de les dues víctimes –un veí de Campdevànol de 28 anys i una veïna de Manlleu de 25- han convocat concentracions per tal de protestar sobre la gestió del cas. La principal ha estat a l'exterior del Parlament, a partir de les 9.45, però també a les dues poblacions dels joves, a sis de la tarda. Alguns dels familiars i amics han entrat a la comissió i han intercanviat unes breus paraules amb alguns diputats i el conseller d'Interior.