Ribes de Freser protegeix l'alzina surera de major altitud del país

Cataloga d'“interès local” un exemplar centenari de “Quercus suber” a la carretera de Ventolà

Redacció
26 de febrer del 2015
Actualitzat el 27 de febrer a les 18:02h
Alzina surera de Ventolà
Alzina surera de Ventolà | CTVR
Ribes de Freser ha apostat per protegir la que pot ser l'alzina surera situada a major altitud no només a Catalunya sinó, probablement, a tota la península Ibèrica. El darrer ple municipal va decidir catalogar “d'interès local” un exemplar quasi centenari de Quercus suber situat en un marge de la carretera de Ventolà.

L'alzina surera és una espècie d'arbre propi de les serralades litorals i prelitorals –a les Gavarres, per exemple, històricament ha existit un important sector econòmic a l'entorn de la seva explotació-. Tanmateix, esdevé excepcional trobar-ne al Pirineu i, de fet, no se'n coneix cap altre exemplar.

Artur Degollada, de Gestió-Nat, va contactar amb el Consorci de Turisme de Vall de Ribes per tal que s'analitzés què es podia fer per preservar-lo. La seva situació en un marge de la carretera GV-5218, que uneix la collada de Toses amb Ventolà, feia que qualsevol actuació de millora pogués provocar que es talés. Per aquest motiu l'Ajuntament de Ribes de Freser ha analitzat com es podia catalogar i, finalment, s'ha apostat per catalogar-lo com a arbre singular –no és monumental- d'interès local.

Els veïns de Ventolà, un nucli del municipi de Ribes, assenyalen que, com a mínim, l'arbre té 90 anys i no es descarta que sigui centenari. Està format per dos troncs i tot apunta que podria haver estat plantat, malgrat que serà necessari un estudi més detallat per confirmar-ho.