El 112 va trigar 25 minuts en activar els Bombers pels joves morts a les Llosses

El telèfon d'emergències va considerar inicialment el cas com un problema mèdic i no pas com un rescat | Els Bombers no hi van poder contactar i van fer la recerca de la parella a "cegues"

Redacció
16 de gener del 2015
Actualitzat el 28 de gener a les 14:23h

Els Bombers no van ser avisats de manera immediata. Foto: Adrià Costa


Dos joves –Alfonso Picado Ortega de Campdevànol i Mireia Pujols González de Manlleu, de 28 i 25 anys respectivament- van ser trobats morts el dimecres al matí a l'interior d'un cotxe en un bosc del terme municipal de les Llosses. Des del principi es va apuntar com a hipòtesi que havien mort intoxicats a causa de la inhalació de monòxid de carboni de la calefacció pel fet que el tub d'escapament estava obturat. El succés ha generat molta commoció arreu del Ripollès i d'Osona i també certa polèmica –constatable al carrer i a les xarxes socials- per les hores que van passar entre la trucada al 112 dels joves a la matinada i el moment en què van trobar els cossos de la vida.

Els Bombers de la Generalitat van ser alertats de la trucada d'auxili de la parella que va aparèixer morta dimecres al matí a Campdevànol 25 minuts després de l'avís, segons ha publicat l'Agència Catalana de Notícies (ACN). El noi va trucar al 112 avisant que la seva acompanyant es trobava malament i que el cotxe estava embarrancat "en un bassal de fang". Des del 112, a la 01.47 només es va activar al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) –no es va activar el protocol de rescat-, que va desplaçar l'ambulància de Campdevànol a la zona descrita pel jove –camí de Llentes- i va descobrir que no podia accedir-hi pel mal estat de la pista forestal. Quasi mitja hora més tard es va avisar els Bombers, que van trucar al jove per demanar ubicació exacte però ja no hi van poder parlar.

El servei de control dels Bombers de Girona va rebre l'avís a les 02:10. Van trucar al jove però llavors ja no va ser possible parlar amb ell. Des dels Bombers es va alertar tant al parc de Ripoll (el més pròxim) com al Grup de Recolzament d'Actuacions Especials (GRAE), la unitat amb una formació específica per tractar els casos de recerca.

El procediment habitual, en cas que els Bombers haguessin pogut parlar amb el jove, hagués estat demanar-li que enviés una geocalització a través del telèfon mòbil (la majoria tenen l'opció de "compartir ubicació" des del Whatts App). També hagués fet possible posar en contacte el jove directament amb els especialistes del GRAE, que amb el seu domini del terreny i parlant directament amb ell haguessin pogut delimitar amb més precisió la localització on el vehicle havia embarrancat.

Davant la impossibilitat de comunicar-se amb el noi, la recerca es va dur a terme "a cegues". Els bombers de Ripoll, segons informa l'ACN, amb un cotxe Kangoo 4x2 van poder avançar uns 100 metres, els dels GRAE d'Olot, amb un 4x4, quasi un quilòmetre. A banda, sense més informació, l'accés al Mas Llentes el van iniciar per un camí on en realitat no es trobava la parella. El gruix de la recerca es va acabar fent a peu, a causa de les condicions de la pista que no permetia avançar als vehicles, i sense cap coordenada clara sobre la localització del vehicle perquè no va ser possible parlar amb el jove. Les condicions del terreny –ple de bassals de fang-, també perilloses per als mateixos bombers, van provocar que a dos quarts de sis de la matinada la recerca quedés suspesa fins a la sortida del sol.

Amb l'arribada de la llum, l'helicòpter dels GRAE va detectar el cotxe. Les indicacions d'aquest vehicle aeri van guiar als efectius d'aquesta unitat que anaven a peu. Els van localitzar sense vida a les 9.46.

Els Bombers reclamen que totes les trucades es geolocalitzin

Tot apunta que la tragèdia de les Llosses pot canviar alguns dels protocols. En aquest sentit el cap dels Bombers a Girona, Enric Cano, ha explicat a la SER que demanaran que es geolocalitzin les trucades que atén el 112 encara que, inicialment, no hi hagin d’intervenir ni Mossos ni Bombers. Ha explicat que si haguessin tingut el punt exacte on hi havia el vehicle no haurien començat la recerca per Campdevànol sinó directament per les Llosses. Tanmateix, ha explicat que és difícil saber si això els hauria salvat la vida ja que encara no se saben els resultats de l'autòpsia que determinarà l'hora de la mort dels dos joves.

UGT qüestiona els mitjans dels Bombers i les retallades

El sindicat UGT dels Bombers de la Generalitat ha criticat aquest divendres la manca d'un vehicle tot terreny al Ripollès que consideren que hauria servit per agilitzar el rescat de la parella de joves que van morir. Segons el sindicat, molts altres parcs de la demarcació de Girona també tenen aquesta mancança, cosa que suposa un risc. També critica que el 112 no activés els bombers des del primer moment, cosa que va impedir la comunicació telefònica amb els joves. Per la secció sindical d'UGT als Bombers el succés qüestiona el model d'emergències català així com les retallades del Govern.

Els bombers van evacuar els cossos dels joves morts  amb helicòpter. Foto: Adrià Costa