La medicina dels rescats de muntanya, disciplina de futur

Setcases, un dels municipis amb més rescats del país, acull la novena edició d'un curs dedicat a formar els professionals del futur | Els alumnes són bàsicament bombers, metges i infermers

Exercici d'un dels cursos de medicina de rescat de muntanya
Exercici d'un dels cursos de medicina de rescat de muntanya | FUB
Arnau Urgell
20 de gener del 2015
Actualitzat a la 13:37h

Exercici d'un dels cursos de medicina de rescat de muntanya. Foto: FUB


El Ripollès és la comarca del país on es produeixen més rescats i recerques a la muntanya. D'entre els 19 municipis en destaquen per nombre de serveis Queralbs, però sobretot Setcases. I en aquest municipi de la Vall de Camprodon s'hi celebra des de fa quasi deu anys un curs de de medicina de rescats de muntanya organitzat per la Fundació Universitària Bages, vinculada a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Per primera vegada, segons explica Tània Penas, coordinadora del curs, s'ha decidit organitzar-lo en dos blocs. S'ha introduït un bloc de dos dies –19 i 20 de gener- vinculada a les tècniques de rescat que s'ha afegit a la part més mèdica que se celebrava habitualment durant una setmana de finals de febrer. La medicina dels rescats de muntanya és una disciplina de futur: “El perfil de metges que puguin treballar en helicòpters està força buscat”, explica Tenas que assenyala que entre la desena d'alumnes d'enguany tenen, a banda de metges, bombers i infermers.

En els dos primers dies de curs s'explicaran tècniques a la neu com l'ús del piolet, grampons i cordes, l'ús de l'helicòpter com a eina de rescat, orientació, nusos... De cara al febrer es deixa les valoracions del pacient, les tècniques d'immobilització així com les primeres cures d'estabilització. Les classes teòriques se celebren en un local municipal de Setcases mentre que s'han previst diversos exercicis pràctics a l'entorn de Vallter 2000: tractament d'un home que s'ha perdut a la muntanya, l'enterrament d'una persona afectada per una allau i tres rescats amb helicòpter “sempre que el temps ho permeti”.

El curs el dirigeix el metge Joan Casadevall, que treballa als Bombers de la Generalitat. La resta de professorat està format per tècnics de transport sanitari, bombers GRAE, una infermera d'Andorra, guies de muntanya i un bomber de la unitat canina.