El Ripollès repeteix com la comarca amb més rescats de muntanya

L'any passat es van produir 79 operacions de rescat i recerca al medi natural, tres més que el 2013 i 20 més que el 2012 | Van morir un excursionista i un boletaire | Al conjunt de Catalunya les recerques i salvaments van créixer per quart any seguit

Arnau Urgell
14 de gener del 2015
Actualitzat a la 13:34h
Operatiu de rescat d'un excursionista ferit a Vallter
Operatiu de rescat d'un excursionista ferit a Vallter | Bombers

Helicòpters que van participar al rescat d'un excursionista que va morir al Bastiments. Foto: Bombers


El Ripollès, per segon any consecutiu, és la comarca amb més recerques i salvaments al medi natural. Concretament, se'n van produir 79 dels quals 70 van ser rescats a la muntanya i nou més, operacions per localitzar persones perdudes. La xifra suposa mantenir el creixement dels darrers anys: tres més que el 2013 i vint més respecte un any enrere.

Les notícies de rescats a les muntanyes del Ripollès –boletaires, excursionistes, esquiadors de muntanya, barranquistes...- ocupen quasi cada cap de setmana la secció de successos d'aquest diari. De fet, en les primeres setmanes del 2015 se n'han produït un mínim de quatre –un excursionista que va morir a l'entorn de Vallter, dos joves ferits al Gra de Fajol i al coll de la Marrana, respectivament, i una noia que es va fer mal al Camí Vell de Núria-.

El 2014 es va tancar amb 79 operacions de recerca al medi natural de les quals 70 eren rescats a la muntanya. La xifra suposa la més alta de les comarques catalanes i queda força per davant del Berguedà (69, dels quals 64 són de muntanya), els 63 de la Val d'Aran (54 a la muntanya), els 52 del Vallès Occidental (45 de muntanya) i els 51 del Bages (44 de muntanya). L'any anterior la segona comarca amb més rescats va ser la Val d'Aran amb 67.

Dues persones mortes a la muntanya

L'any passat dues persones van morir a la muntanya. Un excursionista de Barcelona de 48 anys va patir un accident al Bastiments el mes d'abril i tres setmanes després va morir a l'Hospital Doctor Trueta. Per altra banda, el 13 de setembre un boletaire de 72 anys va morir per causes naturals a Espinavell, al terme de Molló. El fet que la temporada de bolets fos irregular ha provocat que les recerques de persones desaparegudes al medi natural no es disparés. Una de les més importants es va produir a finals d'any per la desaparició d'un avi de 83 anys que va passar tres nits perdut als boscos de Ripoll i les Llosses i que, sortosament, va acabar amb final feliç.

De tots els rescats el Departament d'Interior n'ha cobrat un. Dos excursionistes es van perdre el mes d'agost al Puigmal i quan van aconseguir localitzar el cotxe no van avisar. De fet, es van creuar amb els Bombers que, al cap d'una estona, van lligar caps i van aturar la recerca. Es tracta del sisè operatiu que al conjunt de Catalunya els “rescatats” han d'abonar per haver comès imprudències o negligències.

Catalunya: 46% més de rescats que fa deu anys

Al conjunt de Catalunya el 2014 es van produir un total de 936 de rescats i recerques (755 de les quals a la muntanya). Es tracta del quart any seguit (van ser 900 el 2013, 795 el 2012 i 757 el 2011). A més, la xifra contrasta amb els 578 del 2005 o els 373 del 2000. En només deu anys, amb un increment notable de les activitats i esports de muntanya, la xifra ha crescut un 46,1%.