La crítica consagra Txarango

Els del Ripollès guanyen el Premi Enderrock a millor artista | Van començar el 2014 amb disc nou, van continuar amb el Clownia i l'han acabat amb una estada a l'Àfrica | El grup treballa per repetir el festival

Txarango ja treballa amb el segon Clownia
Txarango ja treballa amb el segon Clownia | Marc Cargol
Arnau Urgell
30 de desembre del 2015
Actualitzat el 31 de desembre a les 12:16h


La crítica ha consagrat Txarango definitivament com un dels grups punters de la diversa escena musical catalana. El jurat dels Premis Enderrock –format per periodistes i crítics especialitzats- ha escollit els del Ripollès com el millor artista del 2014. El guardó arriba dos anys després de ser escollits com a grup revelació en els mateixos premis.

Ha estat la cirereta per un any rodó pel grup liderat per Alguer Miquel. Va començar amb la publicació de Som riu, el segon disc de la banda del Ripollès, va continuar amb la celebració del Clownia –un festival ideat per presentar l'àlbum a Sant Joan de les Abadesses i que va esdevenir un gran èxit de públic i organització- i ha acabat, després de passar per diversos països entre els quals els Estats Units, amb una estada musical-solidària a l'Àfrica.

Tot apunta que aquest 2015 hi haurà segona edició dels Clownia. Txarango hi està treballant i en les properes setmanes s'anunciarà definitivament si tira endavant. Segons ha pogut saber aquest diari és probable que canviï la data i deixi de celebrar-se a inicis de maig per fer-ho a principis d'estiu. De fet, l'any passat el fred va ser la principal inclemència meteorològica que van patir els assistents al festival.

A banda de Txarango, els Premis Enderrock han distingit el valencià Senior i el Cor Brutal com l'autor del millor disc de l'any. El pop psicodèlic de La iaia ha rebut el premi de millor disc de pop-rock mentre que la seva veïna osonenca, Joana Serrat, s’emporta el reconeixement al millor disc català en altres llengües. El trobador d’Almacelles Xavier Baró signa, segons Enderrock, el millor disc de folk, i Zoo, amb un dels darrers discos publicats el 2014, ha estat considerat el grup revelació de l'any. Roger Padullés amb el millor disc de clàssica i David Mengual Free Spirits Big Band amb el millor treball de jazz tanquen el palmarès de la crítica.

Han participat a la votació una vintena de periodistes especialitzats: Ferran Amado, Joan Arenyes, Jordi Bianciotto, Lluís Gendrau, Helena M. Alegret, Jordi Martí, Xavier Mercadé, Jordi Novell, Roger Palà, Oriol Pérez, Pere Pons, Albert Puig, Gisela Puntí, Andrea Romanos, Dimas Rodríguez, Oriol Rodríguez, Màrius Serra, Eli Soriguera i Sandra Tello.

Txarango, amb el Premi Enderrock, ja treballa amb el segon Clownia. Foto: Marc Cargol