Ripoll aprova per unanimitat uns pressupostos amb 473.000 euros en inversions

Els comptes del 2015 ascendeixen a 9,85 milions d'euros, un 3,65% més que enguany | El PSC aconsegueix incloure diverses partides mentre que ERC hi dóna un "sí crític"

Arnau Urgell
29 de desembre del 2015
Actualitzat el 08 de gener del 2015 a les 7:59h
El darrer ple de l'any de l'Ajuntament de Ripoll va permetre aprovar per unanimitat els pressupostos del 2015. Els comptes ascendeixen a 9,85 euros –un 3,65% més que enguany- i inclouen fins a 473.000 euros en inversions. El PSC va aconseguir que l'equip de govern inclogués totes les dotacions que havia sol·licitat –des d'incrementar la partida per a l'Escola Comarcal de Música fins a destinar diners per a la rèplica dels gegants- mentre ERC, que els va qualificar “d'avorridots i correctes” hi va donar un “sí crític”.

Josep Maria Creixans, regidor d'Hisenda, va destacar que, malgrat haver congelat els impostos per tercer any consecutiu, els pressupostos eren expansius i s'incorporava un paquet d'inversions de quasi mig milió d'euros finançats amb recursos propis. A més, va assegurar que es mantenia l'accent social –un 2,5% més- malgrat haver reduït l'aportació al Consorci de Benestar Social ja que s'havia incrementat la de la Generalitat; que es continuava prioritzant la reactivació econòmica –amb 24.000 euros més en les accions de promoció comercial- i mantenir l'aposta per temes culturals amb la candidatura de la Portalada a Patrimoni de la Humanitat i l'objectiu que la Festa de la Llana i Casament a Pagès sigui catalogada pel Govern com a grans projectes.

473.000 euros en inversions

En una legislatura amb les inversions mínimes, el darrer pressupost n'inclou per valor de 473.306 euros –multiplica per quatre les d'enguany-. La quantitat més important se l'emporta la creació d'un segon accés al cementiri municipal amb 99.000 euros –inclou part de la compra de les finques que es pagaran en quatre anys per un preu total de 363.932 euros- així com l'enderroc d'edificis i actuacions de millora als carrers Trinitat i Pirineus (125.000 euros). La instal·lació de calderes de biomassa a la piscina i a les escoles públiques de la vila tindrà un cost de 100.000 euros, mentre que també se'n destinaran 25.000 euros a l'antiga escola de Sant Bernabé de les Tenes, 12.000 en arranjar la façana de la Biblioteca Lambert Mata, 30.000 en actuacions al camí de la font del Sant, Llagonet i el passeig dels Aurons; 19.000 en millores a l'Scriptorium, 10.000 per fer rèpliques dels gegants i 4.000 en actuacions pendents al casal de joves el Galliner.

Creixans va destacar que totes les inversions seran cobertes amb fons propis i, per tant, sense acudir al crèdit. “Això ha estat possible gràcies a la planificació feta durant aquests quatre anys”, va assegurar el regidor d'Hisenda. En aquest sentit el deute municipal passarà dels 12,2 milions del 2011 als 7,58 al 2015. Una reducció que, segons els comptes presentats, permetrà reduir els interessos en 395.800 euros anuals.

ERC i el PSC avalen els comptes

L'oposició al complet –tal i com va passar fa dos anys- va decidir votar a favor dels pressupostos. ERC –que s'havia abstingut en els comptes d'enguany- va qualificar-los d'“avorridots i correctes”. “És una bona notícia que s'hagin sanejat els comptes”, va assegurar una Teresa Jordà que va assegurar que farien de “cupaires” i optarien per un “sí crític”, emulant la posició de la CUP en la Declaració de Sobirania al Parlament.

Els republicans van avalar les inversions i, especialment, van destacar la del segon accés al cementiri. També van destacar la feina del regidor d'Hisenda però, al mateix temps, van trobar a faltar “accent social” i van lamentar que fossin “poc valents” tot i reconèixer les limitacions per ser-ho.

Més satisfet es va mostrar un Enric Pérez que va veure com l'equip de govern acceptava totes les propostes realitzades pel grup municipal socialista. En aquest sentit va destacar que s'incrementava respecte la proposta inicial l'aportació a l'Escola Comarcal de Música –de 3.000 a 13.000 euros–, que s'incloïa una partida per a la rèplica dels gegants –una qüestió que ja havien dut al ple- i que el fons de contingència –que tindrà quasi 380.000 euros una vegada sumat el romanent d'enguany- destinarà una partida a instal·lar un ascensor a l'Escola Joan Maragall. “Hi votarem a favor malgrat que el manual de l'oposició diu que en un darrer any no s'hauria de votar un pressupost”, va ironitzar Pérez.
 
El ple de pressupostos, en frases
Enric Pérez: “Amb l'Escola de Música som com el “pepito Grillo”. Però l'any passat l'actuació dels Mojinos Escozios va costar més que l'aportació de Ripoll al centre”

Teresa Jordà: “Farem com els cupaires i optarem per un sí crític als pressupostos”

Josep Maria Creixans: “Encara que ERC faci un sí crític no deixa de ser un sí i, per tant, estic content”

Jordi Munell: “Celebro tancar l'any votant per unanimitat els pressupostos municipals”