Interskol de Ripoll ja s'ha endut maquinària a Rússia i deu diners als treballadors

La direcció de l'antiga Tallers Casals confirma que presentarà un concurs de creditors | CCOO admet que el conflicte entre la UE i Rússia agreuja la situació

Arnau Urgell
23 de desembre del 2014
Actualitzat el 24 de desembre a les 8:34h
Interskol, l'antiga Tallers Casals, en crisi
Interskol, l'antiga Tallers Casals, en crisi | Adrià Costa

Interskol, l'antiga Tallers Casals, en crisi. Foto: Adrià Costa


La direcció d'Interskol, l'antiga Tallers Casals, va confirmar aquest dilluns al comitè d'empresa la intenció de presentar un concurs de creditors. Una situació agreujada perquè hores d'ara encara no ha abonat la paga extra de Nadal i deu part part de les vacances d'estiu. El conflicte entre la Unió Europea i Rússia dificulta la situació, segons Comissions Obreres, i fa créixer el temor a una deslocalització. De fet, en les darreres setmanes s'ha detectat que la direcció s'ha endut part de la maquinària cap al seu país d'origen.

El comitè i CCOO fa setmanes i mesos que intenten que la direcció els expliqui els plans de futur per a la històrica empresa de Ripoll. “Fa mesos que demanem un pla industrial”, assenyala Josep Serra, de la Federació d'Indústria de Comissions Obreres. “El que ens van presentar a l'estiu, quan van intentar tirar endavant un ERO, feia riure”, afegeix. En aquest sentit no tenen clar si simplement volen reduir plantilla per adequar-la a l'actual nivell de producció, deixar la planta de Ripoll com una simple comercialitzadora o un punt logístic o bé, fins i tot, tancar del tot.

Josep Serra es mostra pessimista i assegura que la Tallers Casals pateix la “tempesta perfecta”. A la situació econòmica se li suma la crisi entre la Unió Europea i Rússia per la guerra d'Ucraïna. “És evident que això afavoreix una potencial deslocalització”, assegura el representant de CCOO. A més, tal i com havia passat amb l'antiga propietat, tot apunta que la matriu vol traslladar els productes desenvolupats a Ripoll a produir-los a Rússia.

El que és evident és que acabi com acabi es tractarà d'un procés llarg. “Un eventual ERO ara l'haurà de presentar l'administrador concursal i amb els jutjats col·lapsats segur que anirà per llarg”, aventura Serra.