Montse Maestre, guanyadora del Premi Helena Jubany

El relat "Tot plegat no és el que sembla" de l'autora de Ripoll s'imposa davant de 74 originals

Montse Maestre, guanyadora del Premi Helena Jubany
Montse Maestre, guanyadora del Premi Helena Jubany | FHJ
Redacció
03 de desembre del 2014
Actualitzat el 09 de desembre a les 7:56h

Montse Maestre, guanyadora del Premi Helena Jubany. Foto: Fundació Helena Jubany


La ripollesa Montse Maestre ha estat reconeguda com la guanyadora del VII Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats, únic premi existent d’aquestes característiques, amb Tot plegat no és el que sembla. L'obra és una narració a dues veus que explica una història d’intriga en què els fets es van accelerant a mesura que el lector s'acosta a un final totalment inesperat. L’acte de lliurament del premi, on s'hi van presentar 74 originals, es va celebrar aquest dimarts a la sala d’actes de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró.

Montse Maestre, en recollir el premi, va destacar la importància del guardó perquè, a part del valor literari, té una història al darrere amb la qual se sent molt identificada. En aquest sentit es pretén homenatjar Helena Jubany, una jove de Mataró que va ser assassinada fa tretze anys a Sabadell. "L'Helena era una dona jove, apassionada per la literatura, i escrivia històries que transmeten valors", va assenyalar l'escriptora ripollesa que va voler donar suport a la lluita de la seva família i amics per esclarir les causes de la mort.

El jurat, en paraules d'Elvira Carrió, va voler destacar les raons que han portat a premiar Tot plegat no és el que sembla. En aquest sentit va destacar el joc de veus narratives que focalitzen el relat a partir de dos punts de vista, que es tracta d'una història d’intriga molt ben estructurada i ben travada, per la varietat i riquesa del llenguatge emprat, reblert d’imatges, i que combina diversos registres i parlars; per l’ús d’una llengua col·loquial, fresca i genuïna i pel final inesperat, entre altres.

És previst que l’obra Tot plegat no és el que sembla es distribueixi gratuïtament en forma de llibret amb el diari Ara, coconvocant del premi, el divendres dia 19 de desembre. Això serà possible gràcies a un projecte de micromecenatge a través de Verkami, que ha fet possible que 181 persones hi donessin suport.

Montse Maestre, guanyadora del Premi Helena Jubany. Foto: Fundació Helena Jubany

 
Breu ressenya de l'obra i de l'autora de Tot plegat no és el que sembla
"El camí cap al carrer Estret número 12 no té giravolts, no es veu on comença, ni es distingeix on acaba». Un carrer, que podríem situar a Palafrugell, com la novel·la de Josep Pla, però també a moltes altres ciutats  i viles del nostre país, perquè res no és el que sembla. Un jove periodista hi arriba, arrossegant una maleta i carregat de somnis. Resseguint els anuncis trobarà una feina molt especial que li aportarà problemes de consciència, desobediència, intriga criminal i l'amor. Però és ell el protagonista de la història? O ho és la noia dels cabells recollits, el mallot negre i les mitges fines «que es belluga com si caminés damunt un llac d'aigua gelada?".

Haureu de llegir el relat fins al final, perquè l'autora es valdrà de totes les seves armes per seduir-vos: la sensualitat, la vida quotidiana amb un toc de màgia, la música i la literatura. I no desvetllarà el seu secret fins a l’última pàgina, la número ..., perquè tot plegat no és el que sembla

Lluïsa Esteve, llicenciada en filologia hispànica i membre del jurat del premi Helena Jubany)

Montse Maestre i Casadesús (Ripoll, 1980) prepara a dia d’avui la seva primera novel·la basada en la corrupció i la lluita de classes. Després d’obtenir un primer, un segon i un tercer premi als Jocs Florals de Montesquiu en relat breu i un primer de poesia en els Jocs Florals de Campdevànol, ha seguit durant quatre anys l’itinerari de novel·la de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Ha estat membre del grup d’escriptura Conte(a)gotes de la Universitat de Vic i ha col·laborat amb el setmanari La Directa.

Diplomada en Magisteri i Educació Social i llicenciada en Pedagogia, treballa a temps parcial en una escola rural del Lluçanès com a mestra de primària i dedica l’altra meitat de jornada a escriure. S’interessa per la lectura, l’agricultura ecològica, la natura, la música, l’intercanvi cultural i per qualsevol causa que ajudi a deixar un món més bonic on viure.