Ripoll recorrerà la sentència de les contribucions especials de les places Gran i Sant Eudald

El ple acorda per unanimitat portar el plet al TSJC per intentar evitar pagar fins a 409.000 euros | Durs retrets de Teresa Jordà i Xavier Cima

Arnau Urgell
26 de novembre del 2014
Actualitzat el 27 de novembre a les 7:48h
La plaça Gran de Ripoll, poc després de la reforma
La plaça Gran de Ripoll, poc després de la reforma | Adrià Costa

La plaça Gran de Ripoll, poc després de la reforma. Foto: Adrià Costa


L'Ajuntament de Ripoll plantarà batalla i recorrerà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la sentència de les contribucions especials de les places Gran i Sant Eudald. La decisió, aprovada per unanimitat, pretén evitar pagar fins a 409.000 euros –inicialment la sentència recull els 279.000 dels veïns que es van negar a pagar- i es basa en un informe dels serveis jurídics de la Diputació de Girona. A nivell polític, Teresa Jordà va carregar contra Xavier Cima –que havia “agraït” a l'exalcaldessa i al tripartit la resolució judicial- mentre que el regidor d'Urbanisme, absent al ple, s'hi va tornar al Facebook.

El jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona va resoldre el passat 30 d'octubre el procés iniciat el 2009 per una quarantena de veïns de les places Gran i Sant Eudald en contra de la interposició de contribucions especials. La sentència argumenta que la reforma dels espais públics no ha suposat una millora del valor de les finques i que només ha revertit en el benefici comú del municipi. Per tot plegat eximeix el pagament de 279.000 euros als veïns que no van pagar, una xifra que pot pujar fins als 409.000 si finalment també s'hi afegeixen els que sí que les van abonar.

“Es tracta d'una sentència extremadament negativa per les arques municipals i serà necessari un pla d'ajust”, va assegurar Josep Maria Creixans, regidor d'Hisenda. L'equip de govern, tan bon punt va rebre la resolució, va demanar un informe als serveis jurídics de la Diputació de Girona. Els lletrats asseguren no compartir l'argument de la sentència i advocar per seguir el procés i interposar recurs per “defensar l'interès públic. “Tenim l'obligació de fer cas a l'informe i presentar recurs al TSJC”, va explicar Creixans. El procés judicial es podria allargar de vuit a dotze mesos i fins que no acabi, el grup municipal de CiU “no entrarà en valoracions polítiques”, segons el responsable d'Hisenda. ERC i PSC, per la seva banda, van donar suport a la interposició del recurs i van coincidir en no compartir l'argumentació de la resolució judicial.

Picabaralla entre Teresa Jordà i Xavier Cima

L'acord sobre la interposició del recurs no ha evitat la polèmica política. Teresa Jordà –que va admetre que probablement es va produir un error de càlcul a l'hora d'interposar les contribucions- va carregar durament contra Xavier Cima, absent al ple ja que assistia a l'acte del president Artur Mas.

El regidor d'Urbanisme havia compartit dies enrere la notícia d'aquest diari afegint: “Des d'aquí vull donar les gràcies a la Teresa Jordà i al tripartit. Gràcies a l'herència rebuda”. L'exalcaldessa, visiblement molesta, va reclamar que Cima retirés el comentari ja que va assegura que “no era de rebut” per algú a qui li se li “suposa educació, ètica i sentit de poble”.

La resposta no es va fer esperar. El regidor de CiU va tornar-s'hi a través del mateix Facebook carregant contra “l'exalcaldessa que mai va guanyar unes eleccions”. “Teresa Jordà, m'ha criticat al ple de Ripoll  per posar aquest comentari fa uns dies. Com que no m'he pogut defensar, us el torno a penjar per si us l'havíeu perdut! És més, l'aniré penjant freqüentment fins que es disculpi públicament pel que ha dit avui”, mostrant una captura de pantalla del polèmic comentari. Josep Maria Creixans, per la seva banda, va lamentar que Jordà fes el comentari sense la presència de l'al·ludit