Ripoll buscarà padrins a l'Àsia per finançar el nou orgue del Monestir

La campanya de mecenatge per apadrinar els 1.344 tubs no ha acabat d'arrencar ja que en un any i mig només s'han aconseguit 15.000 dels 400.000 euros

Redacció Nació Digital/Agències
25 de novembre del 2014
Actualitzat a les 16:50h
Lona per promocionar el nou orgue del Monestir de Ripoll
Lona per promocionar el nou orgue del Monestir de Ripoll | AU

Lona per promocionar el nou orgue del Monestir de Ripoll. Foto: Arnau Urgell


El Monestir de Ripoll aspira a tenir un nou orgue. Fa un any i mig, l'Associació Amics del Patrimoni de la Parròquia de Santa Maria de Ripoll va iniciar una campanya per apadrinar els 1.344 tubs del nou instrument que costarà uns 400.000 euros. Tanmateix, la iniciativa no ha acabat de funcionar i tot just 50 padris han aportat uns 15.000 euros. Ara es plantegen buscar mecenes als països asiàtics amb l'ajuda d'empreses de la comarca que hi treballen, així com reactivar la campanya amb noves activitats, com el concert coral d'aquest diumenge.

El Monestir de Ripoll ha tingut diversos orgues per acompanyar els actes litúrgics al llarg de la seva història. L'últim es conserva al mateix temple i va ser construït l'any 1978 per Gabriel Blancafort. El pas del temps li ha passat factura, amb la presència de corcs i el desgast dels elements, i ara li caldria una renovació important. Des de l'Associació Amics del Patrimoni consideren que aquest instrument és massa limitat per a un temple amb la història i majestuositat del Monestir de Ripoll i per això creuen que és més convenient construir-ne un de nou de majors dimensions i capacitat.

Fa un any i mig van decidir posar en marxa la campanya per apadrinar el nou orgue, amb 21 registres –l'actual en té sis- i dotat amb 1.346 tubs –el d'ara en té 310-, segons el projecte que ha dissenyat Albert Blancafort, fill del mestre que va fabricar l'actual. Tirar endavant un projecte com aquest suposa una inversió de 400.000 euros, lluny del què s'ha recaptat fins ara. La campanya permet als padrins fer aportacions que van des dels 50 euros fins als 6.000 euros i a canvi el seu nom quedarà gravat als panells de l'orgue i un diploma acreditatiu a banda de la deducció fiscal, un 25% en cas de privats i un 35% si són empreses.

A la recerca del turisme asiàtic

En les pròximes setmanes, la comissió encarregada de la campanya es reunirà per definir noves estratègies per captar nous padrins. Aquest diumenge es va celebrar el concert de Sant Cecília, a càrrec de les corals de la Capella de Santa Maria i els Follets, que va servir per recollir fons pels nou orgue.

Es tracta d'una cursa de fons i, en aquest sentit, consideren que podrien recollir tots els fons en 15-18 anys. En aquest sentit estan decidits a buscar padrins a tot Catalunya i fins i tot a l'estranger. Mossèn Melitó Tubau, rector de Ripoll, explica a l'ANC que estan en converses amb algunes empreses del Ripollès que exporten als països asiàtics perquè els ajudin a donar a conèixer la campanya allà. "Són gent que valoren molt els espais culturals i religiosos i encara no coneixen l'existència del monestir romànic de Ripoll que podria ser una font d'interès per a ells".

La campanya coincideix amb la candidatura de la portalada del monestir com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, que podria ser una realitat la primavera del 2016 si es van acomplint tots els passos previstos. Aquest fet encara dóna més força, segons els impulsors, a la necessitat que aquest temple romànic disposi d'un nou orgue. "El monestir s'ho mereix; sabem que és una tasca difícil però ho hem de fer sense córrer i sense defallir", conclou el mossèn. Com a molt tard, esperen aconseguir-ho en uns 15 o 18 anys. És el temps que la Basílica de Montserrat va trigar per poder reunir els diners per al nou orgue. El seu constructor va ser el mateix Albert Blancafort.També és autor del que hi al temple de la Sagrada Família.