L'esquí genera un impacte econòmic de 45 milions d'euros anuals al Ripollès

Un estudi encarregat per FGC estima que cada euro gastat en forfets es multiplica per 11 al territori | FGC invertirà 3,2 milions d'euros la temporada vinent a Vallter i Vall de Núria | Un conveni permetrà que els veïns del Ripollès tinguin descomptes de fins al 20%

Arnau Urgell
20 de novembre del 2014
Actualitzat el 21 de novembre a les 15:31h
Enric Ticó i Miquel Rovira, aquest dimecres a Ripoll
Enric Ticó i Miquel Rovira, aquest dimecres a Ripoll | Arnau Urgell

Enric Ticó i Miquel Rovira, aquest dimecres a Ripoll. Foto: Arnau Urgell


Bona part de les estacions del país les controla l'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). La darrera ha estat Vallter amb l'objectiu que “no acabés tancant en dos o tres anys”. Uns rescats del negoci de la neu que han acostumat a generar controvèrsia i debat tant al Ripollès com, sobretot, a nivell nacional.

Enric Ticó, president de FGC, ha volgut aprofitar la prèvia de l'inici de temporada de neu per posar dues xifres sobre la taula per justificar l'aposta del Govern per mantenir les estacions. Per una banda, l'impacte que genera sobre el territori l'activitat de les pistes. Concretament, segons un estudi realitzat per la Universitat Pompeu Fabra i ESADE, per cada euro gastat en forfets se'n generen 6 de directes al territori –restauració, hotels, lloguer de material i activitats complementàries- i 5,37 de manera indirecta. Aquesta relació d'1 a 11 –mitjana del conjunt de les estacions de FGC- porta a estimar que el negoci anual derivat de l'esquí al Ripollès és de 45 milions d'euros.

L'altre element que acostuma a ser contestat són les inversions que es realitzen a les estacions. Aquest 2014 s'hi han destinat 1,4 milions d'euros mentre que l'any vinent seran 3,2 milions d'euros. “El Govern no inverteix ni un duro a les estacions”, va explicar el mateix Ticó en una entrevista a ElRipollès.info fa una any. L'explicació, segons el president de FGC, és que el conjunt d'estacions que gestionen –cinc entre el Ripollès, la Cerdanya i el Pallars- genera beneficis que es reinverteixen. “Actualment l'índex de cobertura entre despeses i ingressos és del 105%”, va assegurar aquest dimecres a Ripoll.

Descomptes de fins al 20% en els forfets per als veïns del Ripollès

Ticó va presidir, conjuntament amb Miquel Rovira, la comissió assessora que des fa tres anys realitza el seguiment de la gestió d'ambdues estacions. Entre les novetats de la nova temporada destaca que s'estrenarà un sistema de transport públic operat per l'empresa Teisa que unirà Barcelona amb Ribes de Freser i Vallter els dies festius. Tanmateix, destaca la generalització i aprofundiment dels descomptes en la compra dels forfets pels veïns del Ripollès.

L'objectiu és, segons Enric Ticó, potenciar la cultura dels esports de neu a la comarca promovent la pràctica de l’esquí a través d’uns preus i condicions més avantatjosos. Si bé ja fa alguns anys que es feien descomptes pels habitants de la comarca, és enguany quan hi ha rebaixes més significatives, que van d’un 10 a un 20% en els forfets de temporada 5.0 i 6.0 en les modalitats menor, jove, adult, infantil i veterà.

Les persones que vulguin tramitar aquests forfets de temporada ho han de fer a les pròpies estacions d’esquí de Vall de Núria i Vallter 2000 omplint un formulari de sol·licitud, acompanyat d’una fotografia del titular, el certificat d’empadronament o d’estudis i el DNI. L'únic requisit per acollir-s'hi és estar empadronat en algun dels municipis de la comarca des de fa quatre anys o més.