Cal Xesc de Gombrèn manté l'estrella Michelin per sisè any consecutiu

Redacció
20 de novembre del 2014
Actualitzat a les 14:06h
Can Xesc manté l'estrella
Can Xesc manté l'estrella | TVC
Can Xesc manté l'estrella. Foto: TVC

L'estrella no es mou de Gombrèn. La Fonda Xesc manté la distinció de la Guia Michelin assolida el 2009 i que, per tant, la revalida per sisè any. El manteniment del reconeixement per Cal Xesc –és l'única estrella Michelin de la comarca- es va fer pública la nit passada en una gala a Marbella en la qual es va presentar l'edició peninsular de la prestigiosa guia gastronòmica.

Cal Xesc va arrencar l'any 1975 de la mà dels pares de Francesc Rovira. El primer xef amb estrella Michelin del Ripollès explica que a partir dels 90 es va introduir a la cuina de l'establiment familiar i durant un temps va coexistir l'estil més tradicional de la seva mare amb el seu. “A finals de la dècada passada vaig assumir les regnes d'una cuina que parteix de la tradició catalana però que beu també de les influències d'altres cultures gastronòmiques”, explica Rovira.

Des del 2009, Cal Xesc ha passat a ser un referent molt més enllà de la comarca. De fet, ha esdevingut un punt d'atracció per iniciatives turístiques i pels mitjans de comunicació. No hi ha visita de periodistes o blocaires turístics que no passi per la cuina de l'estrella de Gombrèn. Recentment, han presentat la iniciativa d'anar a buscar bolets acompanyats del xef de Gombrèn.

Escassetat a Catalunya

A diferència d'edicions anteriors, on Catalunya ha acumulat estrelles Michelin any rere any, en aquesta ocasió la collita ha estat més aviat escassa. L'única gran novetat és l'estrella que ha rebut el restaurant de cuina nikkei (peruano-japonesa) Pakta de Barcelona, d'Albert Adrià. Can Jubany de Calldetenes (Osona), per la seva banda, s'ha quedat una any més sense la desitjada segona estrella mentre Ca l'Enric de la Vall de Bianya i les Cols d'Olot, ambdós a la Garrotxa, tampoc han patit canvis.

Finalment, hi ha quatre restaurants catalans que han perdut l'estrella, per raons diverses: L'Aliança d'Anglès, d'Anglès (la Selva), per defunció del cuiner responsable del local; La Llar, de Castelló d'Empúries; i Mas Pau, d'Avinyonet de Puigventós, ambdues a l'Alt Empordà, perquè han cessat l'activitat; i el barceloní 41o, també d'Albert Adrià. que l'ha perdut temporalment perquè el local es trasllada.