Albert Bosch serà el primer pilot en disputar el Dakar amb un cotxe 100% elèctric

Redacció
18 de novembre del 2014
Actualitzat el 24 de novembre a les 7:08h
Albert Bosch tornarà al Dakar, ara amb cotxe elèctric
Albert Bosch tornarà al Dakar, ara amb cotxe elèctric | Acciona


El santjoaní Albert Bosch tornarà al Dakar. Ho farà, de fet, per novena vegada però en aquesta ocasió es convertirà en el primer pilot en disputar-lo sense ni un sol litre de benzina. El nou repte de l'aventurer de Sant Joan de les Abadesses, que ha presentat aquest dimarts a Madrid, passa per convertir-se en el primer en disputar el ral·li més dur del món en un cotxe elèctric, amb fonts d'energia 100% renovables.

Bosch fa mesos que va anunciar el seu objectiu d'arribar al pol nord i completar el triplet format conjuntament amb l'Everest i el pol sud. Tanmateix, va acabar deixant de banda l'expedició per manca de finançament i es va centrar en un projecte que "mai ningú ha fet". Concretament, es tracta de disputar el Dakar sense ni un sol litre de combustible al cotxe i sense emetre CO2. "És un repte majúscul que més enllà del desafiament esportiu, és un projecte d'innovació, de sostenibilitat mediambiental i de lideratge responsable vers el futur", explica.

Ell mateix admet que s'havia anat apartant del Dakar a causa de la seva pròpia "evolució i el compromís ambiental". "Només hi podia tornar en el marc d'un projecte veritablement compromès amb la innovació i la sostenibilitat", explica. Assegura que "no ha estat fàcil arribar fins aquí" ja que han estat dos anys de treball molt dur per fer possible un "projecte tremendament complex en totes les seves vessants: esportiva, tecnològica, econòmica, de comunicació i de gestió de persones". Admet que "hi ha un elevat risc de fracassar" i que, de ben segur, rebrà crítiques i gent que assegurarà que és impossible acabar la prova amb un vehicle d'aquesta tipologia.

Albert Bosch disputarà el Dakar amb el pilot i enginyer Agustí Payà, especialista amb aquest tipus de vehicles, amb qui ja havien protagonitzat algunes "aventures", en aquell cas sobre gel. El projecte tecnològic ha estat possible gràcies a un equip de 20 persones impulsat per l'empresa d'energia Acciona.

Experiències amb cotxes híbrids

No serà la primera vegada que un cotxe elèctric disputi el Dakar. El 2012 un equip letó va aconseguir acabar-ho però, a diferència del repte d'Albert Bosch, ho va fer amb un model híbrid que, gràcies al motor de propulsió elèctrica, va reduir el consum de combustible un 50% respecte els vehicles convencionals.

Albert Bosch tornarà al Dakar, ara amb cotxe elèctric. Foto: Acciona