La justícia dóna la raó als veïns i tomba les contribucions especials de les places de Ripoll

L'Ajuntament haurà d'assumir 279.000 euros de les obres de reforma de les places Gran i Sant Eudald però la xifra podria ascendir als 409.000 | El consistori estudia si recórrer la sentència

Arnau Urgell
14 de novembre del 2014
Actualitzat el 17 de novembre a les 7:45h
Continua la polèmica a la plaça Gran
Continua la polèmica a la plaça Gran | Adrià Costa

La justícia ha tombat les contribucions especials de la plaça Gran. Foto: Adrià Costa


Important revés judicial contra l'Ajuntament de Ripoll. El jutge contenciós administratiu número 3 de Girona ha donat les raons dels veïns i ha tombat les contribucions especials de la reforma de les places Gran i Sant Eudald. Una decisió que suposarà que el consistori hagi d'assumir uns 279.000 euros, una quantitat que podria ascendir als 409.000 euros si els veïns que en el seu moment no van recórrer ara decideixen fer-ho.

L'Ajuntament de Ripoll ha rebut aquesta setmana la notificació sobre la sentència del contenciós, en data 30 d'octubre. Josep Maria Creixans, regidor d'Hisenda, explica que encara no han decidit si recorreran. “Hem posat el cas en els advocats de la Diputació per tal que analitzin si hi ha possibilitat de guanyar en cas d'apel·lar”, explica. Una possibilitat, apunta, seria algun tipus d'apel·lació parcial si els assessors consideren que es pogués recuperar una part de les contribucions especials tombades.

Un procés de cinc anys

El novembre de 2009 una quarantena de veïns de les places de Gran i Sant Eudald van presentar una demanda contra la interposició de contribucions especials derivats de la reforma d'aquests dos espais públics. Ho van fer en dos grups per un valor global de 279.214,13 euros. Quatre anys més tard, el jutjat del contenciós va decidir ajuntar les dues demandes, fet que va fer preveure a l'alcalde Jordi Munell que les coses pintaven malament per l'Ajuntament.

Finalment, aquest 30 d'octubre la jutge Ana Suárez Blavia va emetre la sentència favorable als veïns. La resolució es fonamenta en l'argument que la reforma no ha suposat una millora per les finques de les places, ja que s'ha millorat l'espai però els serveis són els mateixos. Hores d'ara, segons explica Josep Maria Creixans, estan analitzant si han de recórrer “només si hi ha opcions de guanyar”. En aquest sentit assenyala que si finalment s'opta per no apel·lar “és un forat que l'Ajuntament haurà d'assumir als pressupostos del 2015”. Creixans, que qualifica el fet “d'herència rebuda”, reclama analitzar-ho més com a “problema econòmic que com a polític”. “Si recorrem i tornem a perdre ho haurà d'assumir l'equip de govern de la propera legislatura”, apunta.

Les contribucions especials van suposar un 25% del cost de la reforma de les places Gran i Sant Eudald. La quarantena de veïns que van recórrer sumen un total de 279.000 euros, dels quals part es van pagar i, per tant, s'haurien de tornar. Tanmateix, n'hi ha uns 130.000 més corresponents a veïns que van pagar i no van afegir-se al contenciós i que, segons Creixans, tot apunta que ara podrien guanyar.