La Portalada se la juga a Madrid per esdevenir Patrimoni de la Humanitat

Aquest mateix mes una comissió política haurà de decidir si entra a formar part de la llista indicativa, penúltim pas abans d'arribar a la UNESCO | La Comunitat de Madrid, la més reticent

Redacció
03 de novembre del 2014
Actualitzat el 04 de novembre a les 7:59h
La Portalada de Ripoll ser la juga a Madrid
La Portalada de Ripoll ser la juga a Madrid | Rastres Fotografia

La Portalada de Ripoll ser la juga a Madrid. Foto: Rastres Fotografia


Novembre decisiu per la possibilitat que la Portalada del Monestir de Ripoll esdevingui Patrimoni de la Humanitat. D'aquí a dues setmanes es reunirà una comissió política amb representants del Ministeri de Cultura i les 17 comunitats que ha de decidir si la candidatura ripollesa passa a formar part de la llista indicativa de l'Estat espanyol, el penúltim pas abans d'arribar a la UNESCO.

El dimarts de la setmana passada la candidatura de la Portalada de Ripoll es va examinar per primera vegada. Ho va fer en el marc d'una comissió tècnica que anticipa la reunió que es viurà aquest mateix mes de novembre amb la presència dels directors generals de Cultura –o càrrecs equivalents- de totes les comunitats autònomes de l'Estat. A la reunió de la setmana passada, el representant de Catalunya va exposar la candidatura ripollesa –l'única que presenta enguany- juntament amb la directora Carme Polo. “Va ser una deferència que hi pogués assistir i va ser molt positiu per intentar resoldre els dubtes de la resta d'autonomies”, explica Jordi Munell.

En general, segons l'alcalde, la majoria de comunitats es van mostrar molt “receptives” amb la candidatura de la Portalada de Ripoll. La més reticent va ser Madrid que es van “esverar” pel fet que l'Ajuntament els hagués demanat suport com a moltes altres administracions i entitats del país i de l'Estat Espanyol. L'altra crítica la va formular la delegació espanyola d'ICOMOS, el Comitè Nacional del Consell Internacional de Monuments i Llocs Històrics-Artístics, que va qüestionar el fet que ja hi ha molt Patrimoni de la Humanitat romànic i que la candidatura només inclou la Portalada i no tot el Monestir. Cal recordar que la directora Carme Polo assegura que és un handicap solucionable ja que “no hi ha cap més portalada com la de Ripoll i que, a més, és un compendi de totes les portalades que hi ha a Europa”, a banda de ser l'única on es veu clarament d'on es van inspirar per fer-la, en aquest cas bíblies miniades de Ripoll.