Guia pràctica: comença el canvi de freqüència dels canals de televisió

Laura Alberch
25 d'octubre del 2014
Actualitzat el 27 d'octubre a les 7:31h
Guia pràctica dels canvis a la TDT
Guia pràctica dels canvis a la TDT | flash.pro a Flickr
La majoria dels canals de televisió començaran a canviar de freqüència d'emissió aquest diumenge 26 d'octubre i fins a l'1 de gener del 2015. Per facilitar el canvi als usuaris, alguns canals emetran en simulcast, és a dir, compaginaran l'emissió a l'antiga i la nova freqüència. Per continuar veient tota la oferta completa de canals, els particulars només hauran de fer una resintonització des de la televisió o el descodificador connectat. Però les comunitats de veïns que tinguin una antena col·lectiva sí que hauran d'adaptar les seves instal·lacions abans de l'1 de gener:

Edificis amb centraleta programable: s'haurà de tornar a programar la centraleta pels canals afectats per la migració i després resintonitzar. 

Edificis amb amplificador monocanal: s'haurà de substituir els amplificadors dels canals afectats i després resintonitzar. 

Edificis amb amplificador de banda ampla: no es necessita cap modificació, només resintonitzar els canals de la televisió o descodificador. 

La despesa estimada per les comunitats de veïns, oscil·la entre els 150 i 550 euros en funció de la complexitat de la instal·lació i del preu que doni l'instal·lador. El govern ha destinat un pla d'ajudes per subvencionar les despeses ocasionades a les comunitats. 

Després de l'apagada, resintonització

Per conèixer els motius d'aquest canvi, cal retrocedir a l'any 2010. Segur que recordeu l'apagament de la televisió analògica i la posada en marxa de la Televisió Digital Terrestre (TDT). En aquell moment, a l'Estat espanyol els canals es van començar a emetre a través de la banda 800 MHz, que coincidia amb la xarxa de telefonia mòbil i que, actualment, xoca amb un sistema que s'està imposant a nivell mundial: el 4G.

Per això, l'apagada analògica no es va fer de la millor manera. I per veure-ho, només cal que ens fixem en que la banda que la Unió Internacional de Telecomunicacions va destinar a les xarxes de telefonia mòbil, és la de 790-862 MHZ (els canals 61-69). Ara, tornem al 2010 i veiem que la TDT actua a la banda 470-862 (canals 21-69), trepitjant els canals que està utilitzant el 4G. Europa ha posat un ultimàtum per alliberar aquestes freqüències que ocupa el 4G, posant com a límit l'1 de gener del 2015, una data en la qual tots els canals ja emetran a través de la nova freqüència assignada.

La campanya informativa

El 15 d'octubre va començar una campanya de publicitat a través de tots els mitjans de comunicació. D'aquesta manera, s'informava a tots els ciutadans de la importància d'adaptar a temps totes les instal·lacions i de sintonitzar els canals per no deixar de veure'n cap. 

Per tenir més informació o per resoldre qualsevol dubte, es va habilitar una pàgina web a través del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme i dos telèfons (901 20 10 04 i 954 30 77 96). 
 
L'opinió de l'expert
La TDT s'ha convertit en l'alternativa low-cost a la televisió de pagament. Les promeses inicials de nous canals amb contingut de qualitat van acabar convertint la graella en una teranyina de reemissions, i unes quantes resintonitzacions més tard el número de canals s'ha vist reduït als més essencials.

Més enllà de l'oferta televisiva, però, els repartiments de freqüències també han estat objecte de debat, arribant a amenaçar una part dels canals que TV3 ofereix a través de la televisió digital terrestre.

Mentrestant, les plataformes de televisió per Internet, tant d'operadores (Movistar TV, per exemple) com aquelles que algun dia podrien arribar a través d'Apple o amb ple suport de Netflix, continuen guanyant adeptes: menys problemes de resintonització, velocitats de connexió cada cop més elevades i canals de pagament que redueixen considerablement els espais publicitaris.

Si la TDT fos una plataforma de televisió privada, segurament ja hauria perdut el tren. Però els esforços per mantenir-la provenen, precisament, d'un canvi de tecnologia en un moment on el què es podria haver fet era obrir el debat de centrar-se en ampliar la cobertura d'Internet i promoure l'emissió a través d'aquest canal de comunicació.

Miquel Serrabassa és cap de tecnologia i sistemes al Grup Nació Digital, on hi treballa des de l'any 2002. El podeu seguir a i a Google+