Els ajuntaments ofereixen locals municipals per poder votar arreu el 9-N

Tot apunta que hi haurà urnes als 19 municipis | Diversos alcaldes i càrrecs electes es fan voluntaris del "nou 9-N" | A Ripoll, en principi, només es podrà votar a l'Institut Abat Oliba

Arnau Urgell
20 d'octubre del 2014
Actualitzat el 21 d'octubre a les 9:50h
Tot apunta que el 9-N hi haurà punts de votació arreu
Tot apunta que el 9-N hi haurà punts de votació arreu | Adrià Costa

Tot apunta que el 9-N hi haurà punts de votació arreu del Ripollès. Foto: Adrià Costa


Una dels canvis derivats del canvi de format del 9-N, ara en forma de “procés participatiu” per esquivar la prohibició del Tribunal Constitucional, era una reducció dràstica dels punts de votació. Concretament, el Govern en preveia uns 600 a partir, sobretot, dels instituts públics. Una situació que deixava comarques com el Ripollès amb només tres col·legis electorals –Camprodon, Ribes i Ripoll- i que va fer que els alcaldes, a través de l'AMI i l'ACM, posessin el crit al cel.

Tot apunta que finalment tots els municipis del Ripollès tindran urnes per participar al “nou 9-N”. Així ho ha confirmat l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, que també és vocal de l'Associació de Municipis per la Independència. De fet, fins aquest dilluns els diversos ajuntaments podien oferir locals municipals per tal que els desplaçaments per participar a la consulta es minimitzin.

A Ripoll, en principi, només es podrà votar a l'Institut Abat Oliba en comptes dels cinc habituals en qualsevol elecció. “Nosaltres abans de la prohibició vam confirmar els punts i si ara el Govern en necessita més no hi haurà cap problema”, afegeix. "En tot cas, tot dependrà del número de meses més que el número de punts de votació", conclou.

Tots els voluntaris coberts

Una altra de les novetats del “nou 9-N” és que es farà possible gràcies a voluntaris. El Govern va xifrar en 20.000 les persones necessàries –a banda de 3.000 funcionaris, també voluntaris- i amb un sol cap de setmana ja s'ha cobert. Les darreres xifres indiquen que s'ha superat els 25.000 inscrits però es continuen acceptant més persones ja que no es descarta poder fer dos torns per minimitzar les hores de dedicació. Cal recordar que els únics requisits són tenir un mínim de 16 anys, el graduat escolar o titulació equivalent i un telèfon mòbil operatiu.

Diversos alcaldes i càrrecs electes de la comarca també s'han apuntat com a voluntaris. En són una mostra Pep Coma i Marc Prat, alcaldes de Molló i Ribes de Freser, respectivament: la diputada i regidora Teresa Jordà o el diputat i regidor Xavier Cima, entre altres.