El papa concedeix el títol de basílica menor a l'església del santuari de Vall de Núria

Santuari de Núria
Santuari de Núria | Bisbat d'Urgell
Redacció
08 d'octubre del 2014
Actualitzat el 15 d'octubre a les 7:36h
El Bisbat d'Urgell ha anunciat que l'església del santuari de la Mare de Déu de Núria ha esdevingut una basílica menor. Es tracta d'una concessió realitzada pel papa Francesc, a través d'un rescripte de la Congregació per al Culte Diví, signat pel cardenal Antonio Cañizares.

La concessió respon a la petició efectuada per l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, monsenyor Joan-Enric Vives, fa uns mesos, i té data del 23 de setembre de 2014. Està previst que se celebri amb una missa solemne oficiada per Lluís Martínez Sistach, cardenal-arquebisbe de Catalunya. Cal recordar que Núria és el segon santuari marià de Catalunya i patrona principal de la  diòcesi d'Urgell.
 
Les basíliques menors

El títol de basílica menor, explica el Bisbat d'Urgell, és una distinció concedida pel papa a aquelles esglésies més importants que, en atenció a la seva història i cultura, vida litúrgica i pastoral, són particularment significatives. “La concessió del títol procura enfortir la vinculació amb l'Església de Roma i amb el Sant Pare, i alhora promou la seva exemplaritat com a centre d'especial acció litúrgica i pastoral a la diòcesi”, afegeixen.

El santuari de la Mare de Déu de Núria, construït el 1911, se suma així a les altres tres basíliques menors amb què compta la Diòcesi d'Urgell: la Catedral de Santa Maria de La Seu d'Urgell, que ho ostenta des de 1905; la Basílica de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp, que té el títol des de 1923; i la de la Mare de Déu de Meritxell, patrona del Principat d'Andorra, concedit aquest mateix 2014.