Carrer no és nom de dona

Un aplicatiu de l'Institut Català de les Dones només localitza quatre vials "femenins" al Ripollès | Com a mínim, n'hi ha quatre més a la comarca, però el desequilibri amb els noms masculins és absolut

Arnau Urgell
02 d'octubre del 2014
Carrer no és una paraula femenina. I trobar carrers amb nom de dones és quasi missió impossible. Ho mostra un aplicatiu de l'Institut Català de les Dones, amb la col·laboració de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que només en localitza quatre en tot el Ripollès. La llista és incompleta ja que, com a mínim, n'hi ha quatre més. Si en coneixeu algun altre, podeu ajudar-nos a completar la llista fent un comentari a aquesta notícia o enviant un correu electrònic.

L'objectiu de carrersdones.cat és donar visibilitat a les aportacions que fan les dones a la societat i promoure el reconeixement públic a través dels nomenclàtors de les poblacions. Segons ha assegurat la presidenta de l'ICD, Montse Gatell, aquest nou instrument "facilitarà que es detecti i es corregeixi la flagrant discriminació que representa que els personatges il·lustres d'una localitat siguin gairebé sempre masculins". La nova eina permet identificar sobre el mapa de Catalunya els carrers que tenen nom de dona de cada localitat.

L'aplicatiu de l'ICD localitza tres carrers "femenins" a Ripoll: Concepció Ducloux, Margarida Diligeon i Marie Curie, els tres al barri de la carretera de Barcelona. A més, Margarida Xirgu té un carrer a Nevà, al terme de Toses.

Aquest diari ha identificat quatre casos més: el més recent és el de la mestra Antònia Puig que des del 2009 té un passeig dedicat a Campdevànol. Un personatge molt més antic és el de l'Abadessa Emma, amb una plaça a Sant Joan de les Abadesses. A mig camí destaca el carrer de Donya Estasia, al Barri de Vell de Ripoll, que fa referència a una dona que va fer donació de dues finques de la zona amb finalitats socials.

Finalment, també hi ha el passeig de la Margarideta de Ribes de Freser i la Pujada de les Monges de Sant Joan de les Abadesses, tot i que no es tracta de casos equiparables a la resta. Queden fora d'aquest recompte els vials dedicats a santes i marededeus com les de Núria, Montserrat i el Prat, només a Sant Joan de les Abadesses. A Camprodon, segons fonts municipals, no tenen ni un sol carrer amb nom de dones.

Sigui com sigui, el balanç respecte els noms masculins en el nomenclàtor és absolutament desequilibrat. Només al centre de Ripoll n'hi ha dedicats a l'Abat Oliba, Guifré el Pilós, Ramon Berenguer el Vell, Bisbe Morgades, Mossèn Cinto Verdaguer, Abat Arnulf, Doctor Raguer, Gonçal Cutrina i Francesc Coll, entre altres.

El pavelló de Campdevànol, una excepció

La pràctica totalitat d'equipaments públics amb noms de persones són homes. A Ripoll, per exemple, hi ha les escoles Joan Maragall, Tomàs Raguer, Ramon Suriñach així com l'Institut Abat Oliba. La sala de plens de Ripoll està dedicada a Eudald Pradell i la d'actes del Museu a Tomàs Raguer. Una de les excepcions és el pavelló municipal de Campdevànol, que des fa uns anys té el nom de Mercè Guix, una veïna de la població ànima del bàsquet al municipi que va morir el 2009.

Carrers amb noms de dona al Ripollès

Campdevànol: Antònia Puig
Nevà (Toses): Margarida Xirgu
Ripoll: Donya Estasia, Concepció Ducloux, Margarida Diligeon i Marie Curie
Sant Joan de les Abadesses: Abadessa Emma i Pujada de les Monges