La resposta al Constitucional, a davant dels ajuntaments

L'ANC i Òmnium fan una crida a concentrar-se aquest dimarts (19.00) contra la suspensió de la consulta i per començar la campanya del "sí" | El TC adverteix que la suspensió també afecta als particulars

L'ANC fa una crida a concentrar-se amb samarretes grogues
L'ANC fa una crida a concentrar-se amb samarretes grogues | AC
Redacció
30 de setembre del 2014
L'ANC fa una crida a concentrar-se amb samarretes grogues. Foto: Adrià Costa

No hi va haver sorpreses i el Tribunal Constitucional (TC), mitjançant un ple extraordinari, va suspendre aquest dilluns al vespre la Llei de consultes i el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre. Tot i que ahir ja es van produir les primeres mobilitzacions, la resposta popular es viurà avui dimarts amb concentracions a davant de tots els ajuntaments del país

Des de l'Assemblea Nacional Catalana i Omnium Cultural, impulsors de la campanya "Ara és l'hora" s'ha fet una crida per concentrar-se aquest dimarts davant dels ajuntament a partir de les 19.00 . Les mobilitzacions, a banda de protestar contra la suspensió, també pretenen ser l'inici de la campanya a favor del "sí-sí" a la consulta. En aquest sentit els convocants demanen anar-hi amb samarretes de color groc, per fer una gran "marea groga" a favor de la consulta i del "sí" a la independència.

Al Ripollès, donen suport a aquesta mobilitzacions CDC, UDC, ERC, ICV i la CUP. L'AMI, de la qual formen part els 19 ajuntaments de la comarca, també ha fet una crida a participar a les mobilitzacions.

La suspensió afecta, fins i tot, als particulars

El Tribunal Constitucional ha alertat en la seva resolució que la suspensió cautelar de la Llei de consultes i del decret de convocatòria del 9-N afecta des d'aquest dilluns a les parts participants -Generalitat, Parlament i Estat-, i "des de la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat -previsiblement dimarts- per als tercers". És a dir, que afectarà també les altres administracions, entitats, mitjans que publiquen o emeten la publicitat i fins i tot als ciutadans. A més recullen que queden suspeses també "les restants actuacions de preparació de la consulta o vinculades a ella", així com els "actes o resolucions que s'hagin pogut dictar en aplicació" de la Llei de consultes.
 
El Tribunal Constitucional respon d'aquesta manera a la petició que el govern espanyol havia inclòs als recursos perquè els magistrats no es limitessin a suspendre cautelarment la Llei i la consulta, sinó que fecin explícita també la suspensió de les actuacions "de preparació, realitzats o procedents" de la consulta "així com qualsevol actuació vinculada a la consulta".