Tot el que cal saber sobre la consulta del 9-N

La guia pràctica amb les preguntes i respostes indispensables

Nació Digital
29 de setembre del 2014
990_1411926497Generalitat-prototipo-urna-consulta-noviembre_TINIMA20140523_0731_3
990_1411926497Generalitat-prototipo-urna-consulta-noviembre_TINIMA20140523_0731_3


Dissabte 27 de setembre de 2014, el president de la Generalitat, Artur Mas, va signar el decret de convocatòria de la consulta sobre la independència de Catalunya del proper 9 de novembre. A continuació us expliquem tot el que cal saber.

Quina és la pregunta a la que hauran de respondre els catalans?

La pregunta consta dos apartats amb tres possibles respostes:

a. "Voleu que Catalunya esdevingui un Estat?" Les opcions de resposta són sí o no.

En cas afirmatiu:
    
b. "Voleu que aquest Estat sigui independent?" Les opcions de resposta són sí o no.

Podeu descarregar-vos la papereta en aranès, català i castellà en aquest enllaç.

La consulta és vinculant?

La consulta sobre el futur polític de Catalunya 2014 no té caràcter vinculant. Un cop efectuat el recompte definitiu de les diferents opcions de resposta de la consulta, l’òrgan convocant s’haurà de pronunciar sobre la incidència del resultat en l’actuació pública sotmesa a consulta en un termini màxim de dos mesos.

Qui està cridat a votar?

Podran votar totes les persones majors de 16 anys el 9 de novembre i el decret determina tres grups de persones:

a. Aquelles persones que tinguin la condició política de catalans. És a dir, els catalans empadronats en un municipi de Catalunya i els catalans residents a l’estranger que hagin tingut com a darrer veïnatge administratiu el català i els descendents que mantinguin la condició política de català. Els catalans residents a l’estranger s'han d’haver inscrit amb anterioritat a la data de la convocatòria de la consulta en el Registre de catalans residents a l’exterior.

b. Que siguin nacionals d’estats membres de la Unió Europea, inscrits en el Registre de població de Catalunya, que acreditin un any de residència continuada immediatament anterior a la convocatòria de la consulta.

c. Que siguin nacionals de tercers estats, inscrits en el Registre de població de Catalunya, que acreditin residència legal durant un període continuat de tres anys immediatament anterior a la convocatòria de la consulta.

Si visc a Catalunya, m'he de registrar?

Els catalans empadronats en els municipis de Catalunya formen part del Registre de participants de manera automàtica i no és necessari que facin cap tramitació prèvia d’inscripció per aparèixer en la llista de persones cridades a participar.

Podeu consultar on us tocarà anar a votar en aquest pdf, o introduint la vostre població i codi postal en aquest enllaç.

Si visc a Catalunya però sóc persona estrangera?

Les persones estrangeres residents a Catalunya que compleixin els requisits per participar han de sol·licitar la seva participació en la consulta presentant personalment una petició expressa a la comissió de seguiment de l’àmbit territorial que els correspongui per raó de domicili entre els dies 1 i 7 d’octubre de 2014.

La documentació que cal de presentar és la següent:
    •    Sol·licitud de vot  de les persones estrangeres residents a Catalunya.
    •    Targeta d’identitat d’estrangers o número d’identitat d’estranger.
    •    Document acreditatiu emès per l’ajuntament o ajuntaments que correspongui, que acrediti haver estat empadronat en un municipi català de manera continuada durant un mínim d’un any, a comptar del dia de publicació del decret de convocatòria per als nacionals d’estats membres de la Unió Europea i durant un mínim de tres anys, a comptar de la mateixa data per als nacionals de tercers estats.

Què he de fer si no puc anar a votar el 9-N?

Els ciutadans que acreditin que no podran anar a votar el 9-N podran emetre el seu vot anticipadament entre el 20 i el 25 d'octubre, a través del que s'anomena "vot per dipòsit", segons el decret de convocatòria. Es tracta de persones que es trobin a l'estranger (ja sigui de manera permanent o temporal), ciutadans interns en centres penitenciaris, persones amb un nivell de dependència acreditat, ciutadans que tinguin cita hospitalària i aquells que hagin de treballar el 9-N, ja sigui per l'organització de la consulta o en l'àmbit sanitari i d'emergències. Al llarg de sis dies podran votar a les seus de la comissió de seguiment del municipi on cada persona estigui inscrita o als locals a l'estranger.

Així mateix, es farà una recollida de vot a domicili per a les persones que tenen un nivell de dependència acreditat per certificat mèdic oficial. I en el cas dels presos en centres penitenciaris i centres de menors, la Comissió de Control acordarà el dia en què una persona es desplaçarà als diversos centres per tal de recollir el vot anticipat.

Com puc votar si sóc resident a Catalunya però estic temporalment a un altre indret de l'Estat espanyol?

En aquesta consulta no està previst el vot per correu, ni cap modalitat o procediment de votació per poder votar des de la resta de l’Estat espanyol. Per tant, l’única possibilitat és votar el dia 9 de novembre en la mesa de consulta que els correspongui.

Si visc a Catalunya però aquell dia sóc a l'estranger?

Les persones residents a Catalunya que es trobin temporalment a l’estranger poden votar de manera anticipada per dipòsit, en els punts habilitats a l’estranger per a la votació anticipada, en el període comprès entre els dies 20 i 25 d’octubre de 2014.

Per poder votar de manera anticipada per dipòsit fora de Catalunya és necessari que els residents a Catalunya que es trobin temporalment a l’estranger facin una presol·licitud adreçada a la Comissió de Control presencialment o per mitjà del correu electrònic [email protected], entre l’1 i el 7 d’octubre. A la presol·licitud, la persona interessada ha de fer constar el lloc de votació escollit.

Si visc a l'estranger permanentment, com ho faig?

Es consideren catalans residents a l’estranger de manera permanent les persones amb la condició política de catalans que no estan empadronades en un municipi català.

Els catalans residents a l’estranger de manera permanent poden votar de manera anticipada per dipòsit, en els punts habilitats a l’estranger, en el període comprès entre els dies 20 i 25 d’octubre. També podran votar a Catalunya, a la seu de la Comissió de Control, al carrer de la Tapineria, núm. 10, de Barcelona, durant el mateix període.

Per poder votar, és necessari que els catalans residents a l’estranger de forma permanent estiguin inscrits en el Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior que gestiona el Departament de la Presidència abans del 26 de setembre de 2014 i facin una presol·licitud adreçada a la Comissió de Control presencialment o per mitjà del correu electrònic [email protected], entre l’1 i el 8 d’octubre. A la presol·licitud, la persona interessada ha de fer constar el lloc de votació escollit.

La Comissió Control notificarà l’admissió o la inadmissió d’aquestes presol·licituds fins al 9 d’octubre.

En aquest enllaç hi trobareu les 14 delegacions que el govern ha situat com a punts de votació a l'estranger.

Puc votar per correu?

No està previst per a aquesta consulta, d’acord amb el que estableix el decret de convocatòria. L’única manera de votar anticipadament és per dipòsit.

Com votaran les persones amb discapacitat visual?

Les persones amb discapacitat visual de més del 33% poden sol·licitar al número de telèfon gratuït corresponent la documentació de suport en sistema Braille per assistir-los en la votació.

Quines són les hores d'obertura dels col·legis electorals?

La votació presencial es farà el 9 de novembre de 2014 entre les 9.00 i les 20.00 hores.

Com es formaran les meses de votació?

Els ajuntaments han de comunicar al Departament de Governació i Relacions Institucionals la proposta de locals i meses de consulta del seu municipi en un termini de deu dies a partir de la data de publicació del decret de convocatòria, per tal que aquest departament faci pública, com a màxim el dia 12 d'octubre de 2014, la relació definitiva prevista a la llei de consultes.

L'administració de la Generalitat realitzarà un sorteig dels membres de les meses de consulta, i els notificarà la designació. Les persones designades disposen de cinc dies per comunicar formalment la seva renúncia a la comissió de seguiment corresponent, la qual ho ha de posar en coneixement de l'òrgan convocant per tal que cobreixi les vacants. Els membres titulars i suplents de les meses de consulta hauran de presentar-se al local de consulta designat a les 8.00 del dia 9 de novembre de 2014. Les meses es constituiran a les 8.30.

Les meses de consulta es podran constituir amb un mínim de dos membres, un dels quals actuarà com a president o presidenta.

Hi haurà campanya?

Sí, la campanya comença l'endemà de la publicació del decret de convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i s'acaba a les zero hores del dia 9 de novembre de 2014.

Informació relacionada

Llistat provisional de punts de votació

Decret de convocatòria de la Consulta

Centres on es votarà a la Consulta

Regles específiques de la Consulta

Preguntes més freqüents (FAQ) de la Consulta