L'Àliga de Sant Joan surt del Monestir després de molts anys

Participarà a Reus a la Trobada d'Àligues dels Països Catalans

Àliga de Sant Joan de les Abadesses
Àliga de Sant Joan de les Abadesses
Redacció
26 de setembre del 2014
Després de molts anys custodiant el claustre del monestir, l’Àliga de Sant Joan de les Abadesses tornarà a participar en una cercavila al carrer. Serà aquest dissabte 27 de desembre a la primera Trobada d'Àligues dels Països Catalans que es farà a Reus, com a colofó de les Mestes de la Misericòrdia. Els encarregats de fer-la ballar seran la Colla Gegantera de Sant Joan de les Abadesses, que són l’ànima d’en Gentil i la Isaura, els dos gegants de la població.
 
Aquesta figura va ser construïda per l’escultor santjoaní Francesc Fajula i Pellicer l’any 1987 amb motiu de l’onzè centenari del monestir. Simbolitza a Sant Joan Evangelista i fa més de dos metres d’amplada per més de dos metres més d’alçada i està feta de fusta i cartró. Fajula és conegut, entre d’altres, per ser l'autor de les escultures del crist crucificat i la santa Escolàstica, totes dues al temple de la Sagrada Família de Barcelona.
 
En aquesta cita hi participaran prop de 30 àligues dels Països Catalans, entre les quals les més antigues: les de Vilafranca del Penedès, Morella, Girona i la Bisbal d'Empordà. A més, durant la trobada s’inaugurarà l’exposició La senyora de la Festa sobre aquests elements del bestiari festiu al Museu de Reus.

El dia de la trobada a partir de les 12 de la migdia els veïns i visitants podran veure totes les àligues plantades al Mercadal, i a les cinc de la tarda es farà una trobada institucional amb els alcaldes dels municipis que hi prenen part. El moment més esperat però serà a les sis de la tarda quan es farà una cercavila amb totes les àligues des del Mercadal, per la plaça Sant Pere, la raval de Santa Anna i acabarà a la mateixa plaça Mercadal, punt on es viurà un moment únic, ja que cada àliga farà un ball solemne amb el seu acompanyament musical. Finalment la festa s'acabarà amb un ball a La Palma a partir de dos quarts de dotze de la nit. En total unes 500 persones es mobilitzaran per realitzar aquest acte a la capital del Baix Camp.

L'acte es podrà seguir en directe per streaming a ReusDiari.cat i, posteriorment, es podrà recuperar en forma de vídeo i de galeria de fotos.