Els ajuntaments del Ripollès se sumen a l'onada municipalista a favor del 9-N

Deu municipis ja han aprovat mocions de suport a la consulta | El PSC de Ripoll s'absté en un ple que l'alcalde defineix d'"històric" | Al conjunt del país s'espera el suport de quasi 700 ajuntaments

Arnau Urgell
22 de setembre del 2014
L'alcalde Jordi Munell llegint la moció de suport al 9-N
L'alcalde Jordi Munell llegint la moció de suport al 9-N | Arnau Urgell
L'alcalde Jordi Munell llegint la moció de suport al 9-N. Foto: Arnau Urgell

Els ajuntaments del Ripollès estan responent a la crida per crear una onada municipalista de suport a la consulta del 9 de novembre. Aquest dilluns han aprovat mocions en aquest sentit nou consistoris de la comarca: Ripoll, Ribes de Freser, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Planoles, Ogassa, Queralbs, Llanars i Molló. Està previst que només avui ho facin 379 ajuntaments d'arreu del país mentre que al llarg de la setmana seran un total de 666.

Els plens extraordinaris d'aquest dilluns han estat marcats per l'emoció i per un gran nombre de públic. A Ribes de Freser i Sant Joan de les Abadesses les mocions de suport a la Llei de consultes i al decret de convocatòria del 9-N han estat aprovades per unanimitat –en el cas de Sant Joan amb els vots de l'equip de govern, format per exsocialistes-. A Ripoll, en canvi, els dos edils del PSC han optat per l'abstenció, pels quinze vots favorables de CiU, ERC i el regidor no adscrit. A la resta de la comarca també s'han aprovat per unanimitat i aquest dimarts hi haurà plens, com a mínim, a Setcases, Toses i Vilallonga de Ter. La resta de municipis els celebraran fins al 27 de setembre.

El PSC de Ripoll, l'únic que s'absté

A Ripoll una setantena de persones van assistir en un ple extraordinari que l'alcalde Jordi Munell va assenyalar que era "històric" al mateix temps que recordava que era "no retributiu". Amb un únic punt a l'ordre del dia, es va llegir sencera la moció que donava suport explícit a la imminent convocatòria de la consulta del 9 de novembre.

L'alcalde ripollès va destacar que era molt important que el món local, "l'administració més propera al ciutadà", se sumés a consolidar el procés sobiranista. Miquel Rovira, per la seva banda, va recordar que les institucions comarcals també s'hi sumarien aquest dimecres mentre que Teresa Jordà, va anunciar que el "9 de novembre es votarà perquè no es pot aturar un poble".

El PSC de Ripoll, amb dos regidors d'un total de 17, va optar per l'abstenció. Anna Belén Avilés va argumentar que apostaven per "una consulta legal i acordada" i també va expressar els seus dubtes sobre la Llei de consultes ja que va recordar que ni tan sols ha estat publicada al DOGC. Finalment, el regidor no adscrit Xavier Fernàndez va votar a favor tot i que, com sol ser habitual, no va argumentar la seva posició. El ple extraordinari va acabar amb el cant dels Segadors i crits de "Visca Catalunya lliure".

Llista d'ajuntaments del Ripollès

Molló (dilluns 22, 13.00): aprovat per unanimitat: CiU
Llanars (dilluns 22, 20.00): aprovat per unanimitat: independents i CiU
Ogassa (dilluns 22, 20.00): aprovat per unanimitat: ERC i CiU
Planoles: (dilluns 22, 20.00): aprovat per unanimitat: independents i CiU
Queralbs (dilluns 22, 20.00): aprovat per unanimitat: CiU i llista associada al PSC
Ripoll (dilluns 22, 20.00): aprovat amb suport de CiU, ERC i no adscrit. Abstenció de PSC
Ribes de Freser (dilluns 22, 20.00): aprovat per unanimitat: CiU, ERC i ICV
Sant Joan de les Abadesses (dilluns 22, 20.00): aprovat per unanimitat: PSC, CiU i ERC
Sant Pau de Segúries (dilluns 22, 9.00): aprovat per unanimitat: CiU i independents
Vilallonga de Ter (dimarts 23, 12.00): aprovat per unanimitat: CiU i llista associada a ERC

Mapa de fotos dels ajuntaments que donen suport a la consulta (Nació Digital-AMI)
 


Més informació i fotos a les properes hores