El santjoaní Eric Moya es queda a tocar del triomf a la Taga 2040

Pere Aurell, el gran favorit, guanya per 13 segons de marge després d'escapar-se a l'entrada de Sant Joan | Roser Español no falla i s'imposa en dones en una cursa de muntanya amb 440 participants

Eric Moya ha acaronat la victòria a la «cursa de casa»
Eric Moya ha acaronat la victòria a la «cursa de casa» | Marc Cargol
Arnau Urgell
21 de setembre del 2014
Pere Aurell, guanyador de la Taga 2040 Foto: Marc Cargol

Pere Aurell era el gran favorit i no ha fallat aquest diumenge al matí a la Taga Evo 2040, la cursa de muntanya de Sant Joan de les Abadesses. Tanmateix, ho ha fet amb un estret marge de només 13 segons respecte el santjoaní Eric Moya que havia passat líder pel Puig Estela i el Taga, els dos punts culminants de la prova. En dones, els pronòstics també s'han complert i la victòria ha estat per Roser Español.

Uns 440 corredors han pres la sortida des del passeig del Comte Guifré de Sant Joan. A la sortida es travessa l'emblemàtic pont Vell on els més joves hi posen una marxa més. De fet, la coincidència dels sèniors amb els júniors i els sub-23 és la millor manera de garantir un ritme molt ràpid des de l'inici.

El grup de favorits s'ha trencat al control de can Camps, a l'entorn del quilòmetre 8. Allà, el local Eric Moya ha decidit posar una marxa conscient que les seves opcions passaven per treure marge en l'ascens. Ha coronat en primer lloc el Taga, sostre de la prova amb els seus 2.040 metres, amb un marge d'un minut sobre Josep Maria Pijuan i d'1:40 sobre Pere Aurell.

En el descens el de Matadepera ha remuntat. Primer ha superat Pijuan i ha aconseguit atrapar Moya a Can Camps, a set quilòmetres de la meta. A partir d'aquell moment, han anat els dos corredors junts fins que Aurell, que es jugava el liderat a la Copa Catalana, ha atacat a la pista que conduïa cap a l'entrada de Sant Joan de les Abadesses. Moya ha intentat reaccionar però el marge, de tot just uns metres, ja estat definitiu. “El veia tota l'estona però era impossible atrapar-lo”, ha explicat el corredor local a NacióMuntanya. “No m'esperava aquest resultat tant pel nivell que hi havia com per les poques hores de descans que he tingut els darrers dies”, ha afegit.

Finalment, han estat només 13 els segons de diferència a la línia de meta del passeig del Comte Guifré. Aurell, que ja havia guanyat enguany la Marató de l'Emmona també organitzada per la UE Sant Joan, ha arribat amb un temps de 2 hores, 34 minuts i 7 segons. Per darrera, Josep Maria Pijuan, també en plena lluita per la Copa Catalana, ha estat tercer amb 2:35:23. El TOP-5 l'han completat Carlos Cera (2:36:25) i Xevi Vidal (2:37:48).

En categoria femenina Roser Español ha complert els pronòstics i ha completat el recorregut amb un temps de 3 hores, 10 minuts i 51 segons. El triomf ha estat més clar que en categoria masculina ja que ha tingut un marge de dos minuts sobre Paloma Lobera (3:12:54) mentre que Adriana Grosu ha completat el podi (3:20:11). La maresmenca Núria Villegas, primera veterana, s'ha quedat a poc més d'un minut de les posicions d'honor.

Classificacions Taga 2040 Evo-2014 (pdf)
 

Eric Moya ha acaronat la victòria a la «cursa de casa». Foto: Marc Cargol

Quinze anys de Taga 2040

La Taga Evo 2040 és una de les proves més consolidades del país ja que, a l'elevat nombre d'inscripcions –en aquesta ocasió unes 460-, s'hi suma que en bona part de les seves quinze edicions ha format part de la Copa Catalana de la FEEC –i puntualment també de la Copa d'Espanya o ha esdevingut el Campionat de Catalunya-. Enguany es tractava de la tercera prova de la Copa Catalana de l'especialitat, que es clourà el 12 d'octubre amb la Cursa de Muntanya de Tivissa i on Pere Aurell és el nou líder.

Els organitzadors, la UE Sant Joan, han modificat puntualment el recorregut absolut, format per 26,3 quilòmetres i un desnivell positiu de 1.893 metres, en la seva part més baixa. En aquest sentit s'ha arribat al coll de Can Camps passant pel collet del Vent i Còdol. Una vegada superada la zona alta (Pujada dels Escalers-Puig Estela-Taga-Coma d'Olla) que no s'ha modificat, s'ha baixat pel camí del Taga. Aquest canvi ha fet que la pujada hagi estat més progressiva fins al coll de Can Camps i que la baixada hagi estat molt més ràpida i tècnica.

Galeries de fotos

Fotos de la Taga 2040 Evo 2014 (Marc Cargol)

Fotos de la Taga 2040 Evo 2013 (Marc Cargol i Arnau Urgell)

Fotos de la Taga 2040 Evo 2012 (Marc Cargol i Carles Martínez)

Fotos de la Taga 2040 Evo 2011 (Marc Cargol, Joan Soler i Jordi Vives)

Fotos de la Taga 2040 Evo 2010 (Jordi Vives)

Fotos de la Taga 2040 Evo 2009 (Jordi Vives)

Fotos de la Taga 2040 Evo 2008 (UE Sant Joan)