La Gala s'estrena com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional

La dansa, més protagonista que mai en una Festa Major de Campdevànol que s'allarga fins al dimarts 23 de setembre i que inclou la presentació d'un llibre, una exposició i vestuari nou

La Gala ja és Element Festiu d'Interès Nacional
La Gala ja és Element Festiu d'Interès Nacional | Arnau Urgell
Redacció
19 de setembre del 2014
La Gala de Campdevànol ja és Element Festiu d'Interès Nacional. Foto: Arnau Urgell

La dansa de la Gala és cada any el punt àlgid de la Festa Major de Campdevànol ¡. Tanmateix, enguany serà encara més protagonista ja que s'estrenarà com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional, reconeixement que el Govern va anunciar el passat mes de juliol. Una distinció que ja es va oficialitzar el passat divendres 5 de setembre en un acte presidit pel conseller Ferran Mascarell.

El passat mes de juliol va culminar un llarg procés, iniciat el 2011, per distingir la dansa de la Gala com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional i esdevenir el segon element del Ripollès que forma part del Catàleg Festiu després del Ball dels Pabordes de Sant Joan de les Abadesses. “L'objectiu ara és dignificar-la el màxim i difondre-la tant aquí com a fora”, va explicar fa unes setmanes l'alcalde Joan Manso. En aquest sentit el programa de Festa Major, que s'allargarà fins al dimarts 23 de setembre, inclou diverses activitats relacionades amb aquesta mostra de cultura popular entre les quals destaca el concert “Rapsòdia de la Gala”, amb versions de la dansa campdevanolenca, algunes de les quals inèdites, i també l'estrena de la fantasia “Galejant”.

El punt àlgid de la Festa Major es viurà el diumenge i el dilluns amb la doble ballada de la Gala. Tanmateix, les activitats relacionades amb la dansa campdevanolenca seran diverses amb la presentació del llibre escrit per Josep Maria Colomer i Josep Maria Soler, una exposició i l'estrena de vestuari nou.

Referències des del 1798

La Gala, tot i ser una tradició amb molt vigor, no disposava d'un llibre ni de cap estudi complet que agrupés totes les referències existents. Per cobrir aquest buit, Josep Maria Colomer i Josep Maria Soler han publicat La Dansa de la Gala de Campdevànol, un volum de quasi 200 pàgines. Si fins ara la referència més antiga datava de 1886, ara se n'ha trobat una del 1798, tot i que els seus autors tenen clar que és força més antiga.

Els autors del llibre destaquen que els ha sorprès l'apartat musical. En aquest sentit el fet d'anar trobant versions i partitures molt poc conegudes ha acabat desembocant, gràcies a la feina de Josep Morer, amb el concert Rapsòdia de la Gala que se celebrarà diumenge a la sala Diagonal, després de la ballada. Les més desconegudes són una versió per a guitarra i una altra per a cant coral mentre que Eudald Creixans també n'ha harmonitzat una per a piano i s'ha encarregat a Carles Marigó una fantasia per a cobla, piano i percussió. El concert, el diumenge 21 de setembre, comptarà amb la participació del prestigiós pianista Albert Guinovart així com la Cobla la Flama de Farners.

Ll'exposició permetrà donar a conèixer la dansa més enllà de Campdevànol ja que farà una itinerància que la durà a Barcelona, Girona, Andorra i Valldemossa. En clau més locals, els comerços associats a la Unió de Botiguers repartiran postals històriques de la Gala. Per optar a completar el col·leccionable al llarg de la tardor caldrà comprar abans la cartilla i la caixa del col·leccionable a l'Ajuntament a un preu de cinc euros.

Programa de Festa Major de Campdevànol 2014 (pdf)
 


Galeries de fotos 2013

Fotos de la dansa de la Gala-Festa Major Campdevànol (Arnau Urgell)

Fotos de la cercavila gegantera-Festa Major Campdevànol (Arnau Urgell)


Galeries de fotos 2012

Fotos de la dansa de la Gala-Festa Major Campdevànol (Arnau Urgell)

Fotos de la cercavila gegantera-Festa Major Campdevànol (Arnau Urgell)

Fotos de l'exposició retroespectiva de Coll i Bardolet (Rastres Fotografia)
 

Galeries de fotos 2011


Presentació d'una Festa Major dedicada a la Gala. Foto: Arnau Urgell