Sant Joan s'aboca a la Festa Major

El correfoc i l'Entrevoltes, aperitiu de les activitats més tradicionals que comencen dissabte

Redacció
12 de setembre del 2014
Les Diabladesses surten per Festa Major
Les Diabladesses surten per Festa Major | Marc Cargol
Correfoc de la Festa Major de Sant Joan de les Abadesses. Foto: Marc Cargol

Un any més, la Festa Major posa el punt final definitiu a l’estiu a Sant Joan de les Abadesses. L’actuació de l’Orquestra de la Bona Sort i la projecció d’un documental sobre aquesta formació, el correfoc i l'Entrevoltes 2014 donen el tret de sortida aquest divendres d’una celebració que combina les propostes més populars amb les més tradicionals i culturals que n’imprimeixen l’empremta santjoanina. La Festa Major ha tingut enguany com a aperitiu els actes relacionats amb la Diada: amb una marxa de torxes el dia 10 i un acte institucional de commemoració del Tricententari l'endemà.

Si bé l’inici oficial de la celebració es fa amb el repic de campanes de dissabte, des de fa molts anys el divendres és el dia d’inici popular de la festa. Aquest any es projectarà Àngels a Berlín del director santjoaní Ferran Llagostera, un documental que explica la història de l’Orquestra de la Bona Sort, que actuaran després del visionat. Posteriorment, Les Diabladesses faran el seu segon correfoc de Festa Major després de la creació de l’entitat l’any passat, i que donarà el tret de sortida a l'Entrevoltes del Jovent Actiu Santjoaní (JAS), amb els grups Raska, Germà Negre i Séptimo A.

Cap de setmana molt intens

El dissabte és una de les jornades més intenses de la festa. Durant tot el dia hi haurà el Panxus Fortus (una bicicletada per a persones de més de 90 quilos i on les persones que en pesin menys hauran de dur una motxilla), partits de futbol, una exposició de bonsais, una jornada de portes obertes a l’ecomuseu El Molí Petit, tir al plat, gegants, animació infantil, les tradicionals serenates al campanar (que es poden veure en directe des del claustre gràcies a una realització en directe de vídeo), sardanes amb la cobla Jovenívola de Sabadell i el ball de nit al pavelló amb els grups Música 3, La Banda Puig i Raggatuning.

L'endemà diumenge les sardanes tornaran a tenir protagonisme durant la jornada amb diferents audicions amb la cobla La Flama de Farners i amb la Sardana d’Honor, enguany dedicada a Josep Burniol i Folcrà, un sardanista santjoaní que ha dedicat part de la seva vida a recopilar gravacions sardanístiques i a promocionar concerts i aplecs. També hi haurà més partits de futbol amb els equips del CE Abadessenc però sobretot un dels actes més significatius de la festa, el Ball dels Pabordes amb música de la cobla La Flama de Farners. A la nit, l'assemblea local de la CUP organitza el tercer Combat de Cant Improvisat a la plaça Major. I, finalment, ball al pavelló municipal amb Joan Altarriba, Boogie Woogie i Fundación Ibiza.

Havaneres i Ball dels Pabordes

Tir al plat, havaneres i més sardanes per començar el dilluns. A la tarda, tradicional concert de Festa Major amb l’orquestra Montgrins i tot seguit sardanes amb la cobla Ciutat de Girona. A la nit, segona ballada del Ball dels Pabordes, que es clourà amb una sardana i un acte de reconeixement a la figura del santjoaní Ramon Massós, pel seu compromís amb el Ball dels Pabordes i la vila. Ja a la nit, ball amb Maria Alba i les orquestres Montgrins i Montecarlo. A les 5 de la matinada, cercavila i Diana Florejada pels carrers de la vila, Ball del pijama i xocolatada popular.

La Festa Major s'acabarà el dimarts 16 de setembre, una jornada que comptarà amb més audicions de sardanes a càrrec de la cobla Principal d’Olot, el dinar popular al Covilar, la festa de l’escuma i la Bogeria i concurs de tirada d’aigua pels carrers del poble. Un cop arribats a la plaça Major, els participants més valents de la Bogeria i la resta de vilatans que ho vulguin ballaran la Sardana Llarga, que pot allargar-se més de mitja hora, i que donarà pas als focs artificials que tanquen definitivament la Festa Major.

Programa de Festa Major de Sant Joan de les Abadesses 2014 (pdf)


Festa Major i Diada, binomi a Sant Joan de les Abadesses. Foto: Marc Cargol

Galeria de fotos 2013
Galeries de fotos 2012

Fotos de la Bogeria-Festa Major 2012 (Marc Cargol)

Fotos de la cercavila gegantera-Festa Major 2012 (Arnau Urgell i Marc Cargol)

Fotos del Ball dels Pabordes-Festa Major 2012 (Marc Cargol)

Fotos de les serenates des del campanar-Festa Major 2012 (Marc Cargol)

Fotos de l'acte institucional de la Diada-Festa Major 2012 (Marc Cargol)

Fotos del castell de focs-Festa Major 2012 (Marc Cargol)

Fotos de les wxposicions de bonsais i patchwork-Festa Major 2012 (Marc Cargol)
 

Galeries de fotos 2011
Galeries de fotos 2010

Fotos del Ball dels Pabordes-Festa Major 2010 (Arnau Urgell)

Fotos del partit CE Abadessenc-Festa Major 2010 (Arnau Urgell)

Fotos de la trobada gegantera-Festa Major 2010 (Arnau Urgell)

Fotos del concert d'Entrevoltes-Festa Major 2010 (Arnau Urgell)

Galeria dels lectors de la Festa Major 2010 de Sant Joan de les Abadesses
 

Galeries de fotos 2009

Fotos de la cercavila de grallers-Festa Major 2009 (Joan Parera)

Fotos del Ball dels Pabordes-Festa Major 2009 (Arnau Urgell)
 

Galeria de fotos 2008

Fotos del Ball dels Pabordes-Festa Major 2008 (Arnau Urgell)

Fotos de la baixada de trastos-Festa Major 2008 (Arnau Urgell)

Fotos de la Bogeria-Festa Major 2008 (Adrià Costa)