Ribes de Freser inaugura un monument dedicat a Joan Triadú

Redacció
11 de setembre del 2014
La inauguració del monument a Triadú
La inauguració del monument a Triadú
La inauguració del monument. Foto: ElRipollès.info

Ribes de Freser ha aprofitat la Diada Nacional per homenatjar Joan Triadú, l'escriptor i pedagog ribetà mort la tardor de 2010. Aquest dimecres, vigília de l'Onze de Setembre, es va inaugurar una escultura en record d'un dels crítics literaris catalans més importants del segle XX. L'acte es va fer en acabar la marxa de torxes, un acte que va arrelant i que enguany arribava a la tercera edició.

La concentració per repartir les torxes va ser a les vuit del vespre a tocar del castell de Sant Pere. Des d'allà es va baixar fins al centre del poble on van actuar els Dracs i Diables de la Vall de Ribes. Posteriorment, es va procedir a inaugurar el monument a Joan Triadú –al passeig de la Margarideta, a tocar del dels donants de sang- abans de l'acte més polític, amb la lectura de textos, parlaments i les actacions de l'Esbart Eudald Coma i els Randellaires.

La inauguració va comptar amb la presència de l’alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat; de l’autor de l’obra, Pep Hubach; del president de la Fundació Flos i Calcat i fill de l’homenatjat, Joaquim Triadú; de la filla de Joan Triadú, secretària adjunta a la direcció general de la ICCIC, Teresa Triadú; així com familiars i personalitats del món educatiu i literari local. El monument és de ferro i té dos metres d'alçada amb frases claus a la vida de Triadú com "Llegir com viure".

Les activitats continuaran el mateix Onze de Setembre al matí. En l'acte institucional, a partir de les 10.30, les entitats del poble han mostrat l'adhesió pública a la Taula del Dret a Decidir i s'ha fet una petita V abans de marxar cap a la gran manifestació de Barcelona. Tots els actes estan coorganitzats per l'Ajuntament i l'ANC així com els tres partits polítics amb representació municipal: CiU, ERC i ICV.

Joan Triadú, en la seva darrera aparició pública a Ribes de Freser. Foto: Laia Deler