Santi Vila reitera que l'aprovació inicial del parc natural serà una realitat abans d'acabar l'any

El conseller de Territori va destacar des de Núria el consens que desperta el projecte a la comarca

Santi Vila, a Vall de Núria
Santi Vila, a Vall de Núria | @territoricat
Redacció
02 de setembre del 2014
Santi Vila, a Vall de Núria. Foto: @territoricat

Ara fa un any el conseller Santi Vila –un dels que ha trepitjat el Ripollès amb més freqüència- va anunciar l'inici del procés per declarar el Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser. Tancava un període d'incertesa on semblava que el projecte estava encallat i posava la creació del parc com a objectiu de legislatura.

L'anunci de Vila el va fer coincidint amb la festivitat de Sant Gil, patró dels pastors i festa grossa a Vall de Núria. Enguany el titular de Territori i Sostenibilitat ha tornat a iniciar el curs polític al santuari. Ho ha fet per reiterar que l'aprovació inicial del projecte de parc natural es farà abans d'acabar el 2014 i que es treballa amb les autoritats nord-catalanes perquè tingui vocació transfronterer.

El nou espai protegit, que es basarà en l'àmbit delimitat en el PEIN, inclourà 12.500 hectàrees de vuit municipis del Ripollès, tot i que el 80% de l'àmbit forma part de Queralbs i Setcases. Després de l'aprovació inicial, serà el torn del període de l'exposició pública i de l'aprovació definitiva, un tràmit final que es preveu per a finals de 2015 o inicis de 2016. Santi Vila, des de Núria, va destacar que l'elaboració d'estudis tècnics va a bon ritme i que el projecte compta amb “tot el consens” del món local.

La presència del conseller de Territori a Vall de Núria també va servir per donar a conèixer les xifres de viatgers del cremallera. Des d'inici d'any n'acumula un total de 186.724, un 4,4% més que l'any anterior així com un 8,9% més d'ingressos. Vila es va mostrar favorable a reinvertir a les instal·lacions i al territori aquests ingressos.