Un documental pretén relatar l'exili de la maredéu de Núria fins a Suïssa

El projecte, impulsat per Manuel Castellet, expresident de l'Institut d'Estudis Catalans, pretén recaptar 6.000 euros mitjançant el micromecenatge | Està basat en un llibre homònim

Redacció
02 de setembre del 2014
Manuel Castellet, aquest dilluns a Vall de Núria
Manuel Castellet, aquest dilluns a Vall de Núria | Zeba Produccions
Manuel Castellet, aquest dilluns a Vall de Núria. Foto: Zeba Produccions

Un documental pretén relatar l'exili que va viure la maredéu de Núria durant la Guerra Civil. El periple, que va portar la imatge fins a Suïssa, ja està explicat en un llibre de Manuel Castellet, expresident de l'Institut d'Estudis Catalans, i que ara vol tenir la seva versió audiovisual. Per fer-ho possible ja han aconseguit 9.000 euros de diverses institucions però en necessiten 6.000 més que volen aconseguir mitjançant micromecenes a la plataforma Verkami.

Amb l'esclat de la Guerra Civil i davant el fervor anticlerical de part dels milicians republicans, el capellà del Santuari de Núria, mossèn Ventura, es va endur la imatge de la Mare de Déu a peu per la muntanya fins a enterrar-la a un clot amb l'objectiu de salvaguardar-la de possibles escomeses que la posessin en perill. A partir d'aquí va començar un exili de la imatge religiosa que es va allargar quatre anys i que va portar la verge a fer diverses estades, passant per la Catalunya Nord, l'abadia d'Hautecombe a la Savoia francesa i va acabar arribant a Suïssa, on va estar primer en una caixa forta d'una oficina bancària i finalment va acabar en mans del bisbat de Friburg.

Aquest és l’argument de la història real que va patir la imatge religiosa i que va recollir Manuel Castellet en el llibre L’exili de la marededéu de Núria (1936-1941). Ara, el mateix Castellet impulsa el documental homònim i que de moment compte amb el suport econòmic dels serveis territorials a Girona del Departament de Cultura, la Diputació de Girona, el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal del Ripollès, l’Ajuntament de Queralbs i l’Ajuntament de Ribes de Freser. Però per realitzar el documental, que té un pressupost de 15.000 euros, encara en falten 6.000, els quals es pretenen aconseguir amb la campanya de micromecenatge que s’ha presentat aquest dilluns a Vall de Núria, emmarcada en els actes de la festivitat de Sant Gil.

De les recompenses destaquen especialment les dels col·laboradors com Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (amb viatges gratuïts amb el cremallera de Núria o estades a l’Hotel Vall de Núria), l’Editorial Alpina (que ofereix lots de més de 100 euros de guies i llibres) i l’Institut d’Estudis Catalanes i entitats afiliades (que aporten també lots de llibres de diverses temàtiques i autors). El projecte també compte amb el suport de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i E-Cristians.

La voluntat és fer un documental que detalli d’una manera clara els fets que van succeir, explicada a través dels records i de la memòria dels implicats, veïns i historiadors, i, alhora, fer-lo amè, atractiu i interessant pel públic intergeneracional que el veurà gràcies a recreacions de diversos episodis d’aquest llarg exili.El projecte està coordinat pel mateix Castellet i el documental el realitzarà la productora ripollesa-garrotxina Zeba Produccions.

Manuel Castellet, a part de ser l’autor del llibre L'exili de la Marededéu de Núria (1936-1941), es defineix com a matemàtic de professió, excursionista per afició i amant de Catalunya i la cultura catalana per devoció. Ha estat professor de matemàtiques a la UAB, president de l’Institut d'Estudis Catalans i director de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, a més de ser autor d’altres llibres i de participar en altres iniciatives.

Aspecte de Vall de Núria als anys 30