El Cinema de Ribes necessita 45.000 euros per seguir projectant estrenes

L'entitat Amics del Cinema de la Vall de Ribes, que va “salvar” la sala el 2008, fa una crida per aconseguir el finançament per digitalitzar l'equipament

Redacció
01 de setembre del 2014
Joaquim Roqué i Eugeni Casals, president i propietari
Joaquim Roqué i Eugeni Casals, president i propietari | LC
Joaquim Roqué i Eugeni Casals, president Amics del Cinema i propietari de la sala. Foto: Lourdes Casademont

El cinema analògic té els dies comptats. A partir de l'1 de gener només es distribuiran pel·lícules amb format digital i això està obligant als “cines” a adaptar-se. Mentre les grans sales ja fa temps que han fet el canvi, més complicat ho tenen les dels pobles. És el cas de Camprodon –que ha engegat un Verkami - així com el de Ribes de Freser on els Amics del Cinema han fet una crida a aconseguir 45.000 euros.

Els Amics del Cinema de la Vall de Ribes ja van “salvar” el Cinema Catalunya el 2008. Un any abans el propietari històric de la sala va haver de tancar per manca de rendibilitat però el testimoni el va prendre aquesta entitat que va començar amb vuit socis i actualment en té 360, entre veïns, estiuejants i empreses. L'acord va incloure la participació de l'Ajuntament que va assumir el lloguer mentre que totes les despeses de gestió i manteniment han anat a càrrec dels Amics del Cinema.

Actualment tenen entre 2.500 i 3.000 espectadors a l'any, el que suposa una ocupació mitjana de 35 de les 180 butaques per sessió. Al cap de l'any es van unes vuitanta projeccions –70% d'estrenes i 30% de reposicions- a banda d'esdeveniments especials com ara el primer Festival Gollut o la retransmissió d'òpera en directe . Si el cinema no pot fer el salt a la digitalització, l'assistència se'n ressentirà molt ja que no podrà exhibir les pel·lícules noves.

Per adquirir el nou projector DCP que s'està implantant a la resta de les sales del país manquen 45.000 euros. El problema és que no ho poden assumir ni tampoc poden accedir a ajuts ni a plans de finançament perquè no són una empresa d'exhibició i estan al marge de les sales tradicionals. Per aquest motiu des de l'entitat es fa una crida una crida a les administracions i també a l'Ajuntament de Ribes de Freser perquè els ajudi a trobar la manera per aconseguir els diners.