La temuda vespa asiàtica s'estén per les comarques gironines

Els apicultors ja han localitzat exemplars d'aquesta espècie invasora a l'Alt Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès | Alerten que podrien arribar a Osona i el Bages

El Ripollès.info
26 d'agost del 2014
Els Agents Rurals, amb un niu de vespa asiàtica de Ripoll
Els Agents Rurals, amb un niu de vespa asiàtica de Ripoll | Departament d'Agricultura
Els Agents Rurals amb un dels nius de vespa asiàtica al Ripollès. Foto: Departament d'Agricultura

La vespa asiàtica s'ha estès per les comarques gironines. Els apicultors gironins ja han localitzat exemplars d'aquesta espècie invasora a l'Alt Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès. A més, des dels Apicultors Gironins Associats asseguren que les vespes podrien arribar fins a les comarques barcelonines d'Osona i el Bages.

Una ràpida expansió que fa perillar el futur dels apicultors gironins aficionats, el 75% dels membres de l'entitat, ja que la presència d'aquests insectes pot significar la pèrdua de ruscs enters.

Des de principis d'estiu, els Apicultors Gironins Associats han instal·lat cinc estacions de control arreu de les comarques gironines per controlar i avaluar els moviments i l'expansió de la vespa asiàtica. Les estacions es mantindran fins a finals d'any i, de moment, ja s'han capturat 25 exemplars mitjançant aquests sistema, on hi col·labora els Agents Rurals..

El secretari dels Apicultors Gironins Associats, Carles López, és l'encarregat de vigilar, controlar i analitzar els resultats. "A cada punt hi ha trampes diferents amb líquids atraients diferents. D'aquesta manera podem valorar quina trampa és la més efectiva o quin líquid atreu més vespes", assenyala.

La vespa asiàtica és un insecte invasor provinent del sud-est asiàtic que va arribar a Catalunya per primera vegada el 2012. El perill d’aquest animal, però, no rau en el dolor de la seva picada, sinó en els efectes que causa sobre l’ecosistema. Tot i que l’aliment de la vespa no són les abelles, sí que les caça al vol per portar-les a les larves. Això fa que les abelles abandonin el rusc i deixin de pol·linitzar la zona.

Més informació


Un niu de vespa asiàtica de Ripoll. Foto: Arnau Urgell