El carnet boletaire entrarà en vigor al Ripollès aquesta tardor

Ja es poden fer els tràmits per obtenir el document a través de la web de la Generalitat

Irene Giménez Vinyet
25 d'agost del 2014
Segons cita el Diari de Girona, l'empresa pública Forestal Catalana va activar divendres el protocol per tramitar i gestionar el carnet boletaire a la seva web, per així poder recollir bolets als boscos de Setcases.

El document, que entrarà en vigor a partir d'aquesta tardor, servirà per recollir bolets als boscos de la Generalitat del mateix municipi de Setcases, els quals han estat acabats de senyalitzar fa pocs dies.

L'objectiu de la Generalitat és conscienciar la ciutadania sobre la importància de les masses forestals i la necessitat de gestionar-les, a més de preservar els recursos micològics. A part de Setcases també es delimitarà la recol·lecció reservada de bolets al Massís de l'Orri (Pallars Sobirà i Alt Urgell) i els Ports (Baix Ebre i Montsià).
 
D'altra banda, el carnet boletaire no implicarà cap taxa i només s'utilitzarà per deixar constància de quines activitats es fan al bosc en la cerca de bolets.
 
La idea de la Forestal Catalana és que el permís i la senyalització dels boscos serveixin per si en un futur la Generalitat decideix cobrar per a la cerca de bolets als boscos de Setcases. En definitiva, el document s'utilitzarà per valorar si la gent estarà disposada a pagar per tenir llicència boletaire.
 
L'empresa Forestal Catalana i el Consell Comarcal han estat fent vàries reunions amb els veïns de la zona i no han aconseguit convèncer. La gent tem que gravar la recol·lecció de bolets pot afectar els negocis d'hostalatge i restauració.
 
Ahir, els veïns van tornar a defensar en diversos mitjans que la cerca de bolets ha de ser gratuïta. El mateix Ajuntament de Setcases es va posicionar en contra de la possibilitat de posar taxes.
 
Es preveu una bona temporada de bolets
 
Les pluges i la boira matinal que han cobert els boscos durant aquest estiu deixen el terra xop, i a més, les fulles dels arbres i l'herba queden permanentment humides. Aquesta és la clau perquè surtin els bolets; Al Ripollès és una zona on hi ha abundància de pins negres, al costat dels quals neix un dels bolets més apreciats, el rovelló.
 
Els últims anys hi ha hagut una creixent afició per la gastronomia, i els bolets, s'han convertit en un producte molt apreciat. Per aquest motiu, els boscos s'omplen de gent, i en moltes ocasions, les aglomeracions provoquen molèsties i danys al medi. És així com comença el debat sobre si cal gravar la cerca de bolets.
 

El Consell Comarcal adverteix que sense consens no hi haurà carnet boletaire

Les pluges dels últims mesos avancen la temporada de bolets

Els boletaires hauràn de pagar per collir bolets al Ripollès, l'Alt Pirineu i els Ports