El Mercadal de Ripoll guanya un quart dia i augmenta la implicació local

El missatger de Guifré el Pilós arribarà dissabte a la vila per anunciar la presència del comte | Les “justes” entre verds i blaus, una de les principals novetats del mercat medieval ripollès

Redacció
08 d'agost del 2014
El Comte Guifré arribarà diumenge a Ripoll
El Comte Guifré arribarà diumenge a Ripoll | Adrià Costa
Mercadal del Comte Guifré. Foto: Adrià Costa

El Mercadal del Comte Guifré guanyarà enguany un quart dia. Concretament, començarà el vespre de dissabte i omplirà tres jornades completes –de diumenge a dimarts- coincidint amb l'aniversari de la mort del que es considera el fundador de la nació catalana. L'organització, per sisè any, recau amb la companyia la Tritona que, conjuntament amb l'Ajuntament, mantenen l'aposta per implicar més els veïns. En aquest sentit una de les novetats són les “justes” entre verds i blaus, les colles del Freser i el Ter, que mantindran el “duel” iniciat per Sant Eudald.

La història diu que l'11 d'agost de 897 va morir el Comte Guifré i va ser enterrat a Ripoll. Coincidint amb aquesta efemèride fa disset anys es va iniciar un mercat medieval que al cap d'una dècada es va reinventar amb la figura del comte com a gran protagonista. Enguany, el fet que el primer dia fos el diumenge va fer que els organitzadors apostessin per guanyar un dia, si més no un vespre, i fer els primers actes el dissabte a darrera hora. Concretament, cap a les vuit del vespre s'espera l'arribada de missatge de Guifré el Pilós que anunciarà l'arribada del comte l'endemà procedent de les Terres de Ponent. “Serà una jornada per mostrar sobretot els participants de Ripoll al Mercadal”, explica Jordi Pérez, director de la Tritona. De fet, entre altres, es podrà veure els participants del primer concurs de vestits medievals, una iniciativa més per incrementar la participació local.

El diumenge es viurà el dia fort amb l'arribada del Comte Guifré i un gran sopar comtal a davant de l'Ajuntament. També obriran les parades que enguany creixen fins al centenar ocupant nous espais com les places Capranica i de l'Ideal. També serà una jornada per veure la majoria d'espectacles entre els quals destaquen la Colla Jove d'Abanderats de Tortosa, uns clàssics del Mercadal. El més espectacular es podrà veure la nit de dilluns i anirà a càrrec dels francesos Zoolians, amb malabas i focs com a elements principals. Es farà als jardins dels absis del Monestir i substituiran, després de dues anys, les justes de cavallers. “Creiem que tocava fer un canvi i hem apostat per un grup de qualitat”, assenyala Pérez.

Galeria de fotos 2013

Galeries de fotos Mercadal (Rastres Fotografia)
 

Galeria de fotos 2012

Justes de cavallers (Rastres: Raül Duque i Gerard Garcia)

Dissabte de Mercadal (Adrià Costa)

Arribada del Comte Guifré (Joan Parera)
 

Galeries de fotos 2011

Tardes de Mercadal (Arnau Urgell)

Espectacle nocturn (Xevi Mas i Lurdes López)

Matí de Mercadal (Arnau Urgell)

Arribada del Comte Guifré (Arnau Urgell)
 

Galeries de fotos 2010

Espectacles de tarda (Laia Deler i Arnau Urgell)

Espectacles matinals (Arnau Urgell)

Arribada del Comte Guifré (Arnau Urgell)
 

Galeries de fotos 2009

Gran desfilada del Comte Guifré (Lurdes López i Xevi Mas)

Espectacles nocturns (Ivan Autet)

Sopar medieval (Lurdes López i Xevi Mas)

Espectacles de carrer: Caladrius, Niorun i Les Rasons de Trobar (Arnau Urgell)

Espectacles de carrer: Alchymere i Joves Abanderats de Tortosa (Ivan Autet)

"Nit de Contes" i concert de Caladrius (Ivan Autet)

Arribada del Comte Guifré (Arnau Urgell)
 

Galeries de fotos 2008

Mercadal de dia (Arnau Urgell)

Espectacles de carrer i Mercadal de nit (Arnau Urgell)