El Govern vol que el futur Parc natural de les capçaleres sigui transfronterer

Santi Vila anuncia que abans d'acabar l'any hi haurà un esborrany de la declaració i que l'objectiu final és acabar constituint un únic parc natural amb els espais protegits nord-catalans

Redacció
01 d'agost del 2014
Santi Vila, aquest matí a l'entorn de Vallter 2000
Santi Vila, aquest matí a l'entorn de Vallter 2000 | Sílvia Vilanova/ValldeCamprodontv.com
Santi Vila, aquest matí a l'entorn de Vallter 2000. Foto: Sílvia Vilanova/ValldeCamprodontv.com

El futur Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser tindrà vocació transfronterera. Així ho ha anunciat Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, en una visita a l'entorn de Vallter 2000. A més, ha assegurat que abans d'acabar l'any presentarà un primer esborrany de la proposta de declaració.

Vila ha assegurat que estan en converses amb els gestors dels parcs nord-catalans per millorar la coordinació en la planificació i la gestió dels espais naturals, i que treballa en la creació del futur Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser “amb l’objectiu final d’establir un únic parc natural transfronterer, superant així”, ha dit, “uns límits que no són sinó fruit de l’arbitrarietat humana”.
 
De fet, a tocar dels espais d’interès natural del Ripollès, a les comarques de la Cerdanya, el Capcir i el Conflent, hi ha el Parc natural regional dels Pirineus Catalans i les importants reserves naturals municipals de Pi i Mantet. Segons Vila, “la natura no entén de fronteres polítiques” i  “la construcció de la unitat europea també s’assoleix reforçant aquests espais de cooperació, de proximitat, compartint projectes, treballant junts per la conservació del patrimoni natural i cultural dels Pirineus, com a serralada emblemàtica de sud d’Europa”.
 
El conseller Vila ha dit que la Generalitat presentarà a finals d’any un primer esborrany de la proposta de declaració del Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser. Aquesta documentació es farà arribar a tots els municipis i agents territorials implicats, per generar un projecte amb la major concertació possible. Fins el moment s’han mantingut converses amb els ajuntaments de Toses, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, el Consell Comarcal del Ripollès, el Consorci Ripollès Desenvolupament, el Consorci dels Espais d’Interès Natural del Ripollès, i amb els agents econòmics i socials de la zona. La creació del nou parc permetrà ampliar el nivell de protecció de l’actual espai d’interès natural, que té unes 12.500 hectàrees en vuit municipis, de les quals, el 80% se situen a Setcases i Queralbs.
 
Segons Territori i Sostenibilitat, els parcs naturals, a més de comportar una inversió en termes econòmics, socials i ambientals, són també símbols identitaris i valors de marca que contribueixen al desenvolupament territorial. En aquest cas, el parc comptarà amb dues estacions de muntanya, Núria i Vallter 2000, gestionades per FGC, que comptaran amb un nou element per emmarcar la seva oferta turística. No en va, la zona acull una gran diversitat de fauna i de flora protegida. Destaquen les aus com l’àguila daurada o l’arpella pàl·lida, mamífers com l’isard, mol·luscs endèmics, el ratpenat de cova o el cranc de riu autòcton. La vegetació dominant són els prats alpins i subalpins, i les pinedes de pi negre amb neret ocupen les zones inferiors als 2000 metres d’alçada. A les parts més baixes hi creixen rouredes i pinedes de pi roig, que han tingut una important expansió a causa de l’aprofitament fustaner.

Santi Vila, amb les autoritats ripolleses, a l'entorn de Vallter Foto: Sílvia Vilanova/Valldecamprodontv.com