La restauració de Can Roig de Camprodon començarà passat l'estiu

Les obres duraran uns sis mesos i ja només queda pendent el permís de Cultura

Can Roig de Camprodon
Can Roig de Camprodon | Wikicommons
Redacció
24 de juliol del 2014
Can Roig està molt degradat. Foto: Wikicommons

Les obres per restaurar l'emblemàtic edifici de Can Roig de Camprodon començaran després de l'estiu. Els plans de l'Ajuntament passen perquè els treballs durin uns sis mesos de tal manera que l'any vinent la casa modernista hagi recuperat el seu esplendor. Situat al carrer Freixenet, a l'entrada nord-est del municipi, presenta un estat molt lamentable ja que fa 75 anys –coincidint amb la fi de la Guerra Civil- que va ser abandonat. Posteriorment, en una segona fase, el seu propietari haurà de realitzar els treballs per equipar l'edifici i convertir-lo en pisos tutelats per a gent gran.

Can Roig és un edifici construït entre els anys 1900 i 1901 per l'arquitecte olotí Simó Cordomí. És d'estil modernista de variant neogòtica i l'últim ús que va tenir va ser el 1939 per acollir ferits en plena retirada republicana –Camprodon es va convertir en un gran hospital militar-. Des d'aleshores no ha tornat a estar ocupat i això ha suposat una degradació imparable. Una situació que ha posat en perill un element patrimonial de primer ordre –forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya com a Bé d'Interès Local- i en els darrers anys ha donat una mala imatge ja que està situat en un dels punts amb major visibilitat del municipi.

El 2012 es va fer el primer pas. El consistori va ordenar al propietari, el camprodoní Josep Batlle Colomer, que realitzés uns treballs de consolidació per evitar que “l'edifici entrés en un estat irreversible”. “Aquelles actuacions que també pretenien impedir que hi hagués perill pels vianants va ser l'inici d'una bona sintonia” va explicar fa uns mesos l'alcalde Esteve Pujol.

Des d'aleshores van començar les negociacions per tal que la inversió per rehabilitar fos viable i tingués una rendibilitat posterior. Urbanísticament l'ús era residencial però en estar l'edifici protegit les possibilitats eren molt escasses. Per aquest motiu van apostar per una modificació puntual del POUM per permetre que fos un equipament privat amb els pisos tutelats per a gent gran com a ús més probable. L'acord inclou la construcció en semisoterrani d'un petit creixement a la zona posterior de l'hotel per donar cabuda a serveis comuns de l'equipament com un menjador. “En cap cas seran apartaments o activitat residencial independent” va subratllar l'alcalde camprodoní.

Aquest mateix dimarts la comissió d'Urbanisme va donar llum verd a la modificació puntual del POUM. D'aquesta manera, ja només queda l'autorització de la comissió de Patrimoni del Departament de Cultura –en tractar-se d'un bé catalogat- per tal que el consistori atorgui la llicència d'obres.

Imatge històrica de Can Roig de Camprodon Foto: QRCamprodon

Can Roig, al carrer Freixenet, va ser abandonat el 1939.