El comitè de Comforsa denuncia la direcció per «intimidar» i «coaccionar» treballadors

Els sindicats asseguren que s'estan enviant cartes “intimidatòries” acusant d'absentisme laboral | El comitè porta el cas a Inspecció de Treball i no descarta denunciar-ho judicialment

Redacció
23 de juliol del 2014
El director i el president del comitè de Comforsa
El director i el president del comitè de Comforsa | AU
Eduard Jaklitsch i Xavier Rodríguez, director i president del comitè de Comforsa. Foto: Arnau Urgell

La pau social a Comforsa ha durat poc més de tres mesos. Unes llargues negociacions van desembocar a l'abril amb la signatura del conveni col·lectiu. Tanmateix, el comitè acaba de dur la direcció a Inspecció de Treball per l'enviament de cartes “intimidatòries i coaccionants” acusant els treballadors d'absentisme laboral.

L'absentisme és un dels elements que va protagonitzar les negociacions del conveni col·lectiu. Es va acordar un pla per reduir-ne l'afectació –se situa entre el 7 i el 8%- consistent en millorar les condicions de treball així com crear una comissió de seguiment. Tanmateix, l'enviament de cartes ha fet que el comitè hagi denunciat el cas a Inspecció de Treball i no descarta fer-ho en segona instància a nivell judicial.

Les cartes, que el comitè titlla d'“intimidatòries i coaccionants” s'han enviat a diversos treballadors. Fonts del comitè expliquen que es barregen elements com l'absentisme pròpiament dit amb els permisos retribuïts i les baixes de més de 21 dies. “A més donen a entendre que no els agrada massa que s'agafin permisos per paternitat”, expliquen.

Els representants dels treballadors han instat la direcció per tal que es deixin d'enviar aquest tipus de cartes i es creï la comissió de seguiment de l'absentisme acordada en el nou conveni. La resposta, segons el comitè, va ser que les missives no eren una amenaça sinó purament informatives però que “si no hi havia reacció per part dels treballadors afectats després de l'estiu l’empresa actuaria en conseqüència”.

Les seccions sindicals de Comforsa asseguren que han decidit portar el cas a Inspecció de Treball pel fet que en produir-se el conflicte just abans de vacances “no hi ha pràcticament marge de maniobra”. A més, adverteixen que si a partir del setembre “la direcció fa efectives les seves amenaces” es convocarà una assemblea per acordar mobilitzacions entre les quals no es descarten vagues o aturades puntuals de la producció.