Neix el primer «duatló híbrid»

La prova combinarà l'ascens al port de Vallter 2000 amb una cursa que puja i baixa el Bastiments

Vídeo duatló
Vídeo duatló
Arnau Urgell
22 de juliol del 2014

Amb un calendari d'esports de muntanya saturat, l'Esportiu Ripoll innova amb el primer duatló híbrid del país. El proper diumenge 27 de juliol es disputarà per primera vegada el Duatló de Vallter, amb sortida a Setcases i arribada a l'estació d'esquí de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. La principal característica és que mentre el primer tram serà en bicicleta de carretera, el segon serà una autèntica cursa de muntanya amb ascens al Bastiments inclòs.

“Ens hem inspirat en els duatlons d'alta muntanya que fa quatre o cinc anys van tenir el seu gran auge, explica Quim Merino, un dels organitzadors de la prova. Tenint en compte que la majoria de corredors practiquen més d'una disciplina van apostar per aquesta fórmula però amb la novetat de combinar carretera i muntanya. De moment, la resposta ha estat força positiva ja que han hagut d'ampliar els 150 dorsals inicialment previstos.

El duatló es pot practicar de manera individual o bé per parelles, és a dir, un membre de l'equip fa el tram de bicicleta i l'altre la cursa de muntanya. Entre els equips abunden els equips mixtes –un total de sis- de les quals la majoria són parella més enllà de la prova. Com a cares conegudes destaquen la presència de Toti Bes i Jordi Gamito, ambdós en plena preparació per disputar les proves de la Ultratrail del Montblanc.

Un port de categoria especial

Vallter 2000 ha estat els dos darrers anys final d'etapa de la Volta Catalunya. Es tracta d'un port de muntanya de categoria especial, segons la ronda catalana, on han guanyat dos grans del ciclisme com Nairo Quintana i Tejay Van Garderen. Són dotze quilòmetres i un desnivell de 900 metres que acaben amb les mítiques set corbes de “paella” abans d'arribar a l'aparcament de l'estació.

Serà en aquest punt on hi haurà el parc tancat de la transició. A partir d'aquí els corredors hauran d'afrontar 12 quilòmetres corrent, amb un desnivell positiu de 875 metres, que inclouen el coll de Mantet (2.409 metres), el Pic de la Dona (2.702 metres), el Bastiments (2.882 metres) i el coll de la Marrana (2.525 metres), abans del descens final a Vallter.

NacióMuntanya cobrirà la primera edició del Duatló de Vallter i sorteja entre els seus lectors una inscripció –vàlida tant per a participants individuals com per parelles-.

Paisatge del duatló: carretera de Vallter i Bastiments. Foto: Duatló de Vallter