Josep Ramón Bosch: «No convencerem Olot, Ripoll, Vic o Berga que Espanya no els roba»

El president de Societat Civil Catalana veu que "l'independentisme ha guanyat el cor de molta gent" i que canviar-ho "no se soluciona en un quart d'hora" | En cas d'independència, "farem pedagogia que la futura unitat amb els pobles d'Espanya pot ser bona"

Bernat Ferrer
15 de juliol del 2014
El president de Societat Civil Catalana, Josep Ramón Bosch, entrevistat per Cope-Catalunya.
El president de Societat Civil Catalana, Josep Ramón Bosch, entrevistat per Cope-Catalunya. | SCC
El president de Societat Civil Catalana, Josep Ramón Bosch, entrevistat per Cope-Catalunya. Foto: SCC

"L'independentisme ha guanyat el cor de molta gent. Això no és un problema que se solucioni amb un mes, amb dos o amb un any. Els sentiments són molt difícils de canviar, i no convencerem la gent de Ripoll o Olot o Vic o Berga, que històricament eren carlistes i que ara són independentistes i esquerrans, i que són molt bona gent i que són compatriotes meus, ara no els convencerem que Espanya no ens roba... Això no se solventa en un quart d'hora, hem de fer pedagogia, i en aquesta tasca estem." Així s'ha expressat aquest dissabte el president de la nova entitat unionista Societat Civil Catalana (SCC), Josep Ramón Bosch, en una entrevista a la Cadena Cope-Catalunya. Unes declaracions que van coincidir amb el seminari de Somatemps, entitat molt vinculada a SCC, a Ripoll.

Segons l'anàlisi de Bosch, l'independentisme català ja s'ha assentat en l'inconscient de multitud de catalans, fins al punt que no creu que la seva entitat pugui fer res a curt termini per convèncer-los del contrari. "Desitgem que el sentiment hispànic o espanyol torni a rebrollar", assegura, tot i que és conscient que hi ha molts catalans per als quals "el concepte d'Espanya no els és còmode".

Aquesta anàlisi, però, no el porta a concloure que la consulta sigui necessària, com fins i tot defensa el PSC -partit que dóna suport a l'entitat, conjuntament amb PP, C's i UPyD. Segons Bosch, cal que l'Estat espanyol prengui la iniciativa i contrarresti el missatge independentista, fins al punt que "desaparegui el debat identitari a Catalunya", perquè es passi a parlar de la crisi i de problemes socials.

Tot amb tot, Bosch sí que ha deixat clar que, si finalment "Catalunya esdevé independent", "farem pedagogia que la futura unitat amb els pobles d'Espanya pot ser bona", ha reconegut. És a dir, si el debat identitatri "desapareix" a causa del naixement de l'Estat català, l'entitat el continuarà avivant per mirar de tornar a l'statu quo actual.

Crítica frontal a Wert

Segons Bosch, la situació política actual no es deu només a les polítiques catalanistes, sinó també a l'acció del govern espanyol. "Per part del govern d'Espanya hi ha moltes coses que s'han fet malament, quant a llengua i símbols", ha assegurat, en una reflexió inèdita en el si de l'unionisme català. "La llei Wert ha estat una mesura desgraciada", ha arribat a afirmar.